SHAH ALAM - Parti Generasi Baru (NewGen) menyatakan hasrat untuk bergabung dan menjadi parti kelima dalam Pakatan Harapan (Harapan).

Ia disuarakan Presidennya, Rajaretinam Armuggan yang memaklumkan parti tersebut turut menginginkan perubahan kerajaan di Putrajaya.

“Dalam mesyuarat agung lepas para perwakilan telah memberi mandat sepenuhnya untuk sertai  Pakatan Harapan. Ini kerana hanya perubahan kerajaan dapat membawa kepada perubahan polisi dan pelaksanaan.

“Sekarang ini kerajaan sedia ada masih berdegil dan masih menggunakan polisi sama serta pelaksanaan sama. Kalau kedua-dua ini tidak berubah selagi itu dasar ini tidak mesra dengan kaum minoriti di negara ini,” katanya kepada pemberita pada sidang media, di sini hari ini.

Beliau berkata, dengan penyertaan parti itu sekurang-kurangnya 30 kerusi milik BN akan beralih kepada Harapan.

Selain itu,  Rajaretinam turut memaklumkan, NewGwn akan ditukarkan kepada Parti Tindakan Hak Minoriti (Mira).

Dalam sidang media sama, beliau menyatakan Barisan Bertindak Hak Asasi Hindu (Hindraf) bukan pesaing mereka.

“Kami mewakili keseluruhan etnik minoriti di negara ini dan Hindraf bukan seperti kami kerana mereka tidak hanya mewakili satu kaum sahaja. Kalau pesaing mereka mempunyai perjuangan sama seperti kita.

“Kita memang alu-alukan penyertaan mereka dalam perjuangan kami. Untuk makluman semua, kami pernah menjemput mereka sertai kami tetapi mereka tolak dengan alasan idea perjuangan tidak sama dan saya menghormati keputusan tersebut,” katanya.

Sebelum ini, Hindraf mengesahkan pihaknya sedang melakukan rundingan dengan Pakatan Harapan untuk memastikan barisan parti pembangkang memenangi PRU akan datang.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Naib Presiden Pakatan Harapan, Salahuddin Ayub membidas kenyataan sesetengah pihak yang mengatakan Himpunan Sayangi Malaysia, Hapuskan Kleptokrasi, sebagai gagal.
  • ALOR SETAR - Pakatan Harapan (Harapan) memberi tempoh sebulan kepada rakyat Kedah untuk menyalurkan pandangan dan input daripada akar umbi untuk disenaraikan sebagai cadangan draf manifesto PRU14, sebelum ia dimuktamadkan.
  • SHAH ALAM - Jelas terbukti khidmat Pakatan Harapan kepada rakyat jauh lebih baik berbanding BN berdasarkan keputusan kaji selidik Sinar Harian.
  • SHAH ALAM - Biarpun terpaksa memutuskan kerjasama politik dengan Pakatan Harapan, Pas Selangor dilihat tetap kukuh apabila masih menjadi pilihan majoriti rakyat jika dibandingkan dengan parti penggantinya, Amanah.
  • BANDARAYA MELAKA - Pakatan Harapan negeri Melaka yang terdiri daripada PKR, DAP, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Parti Amanah Malaysia (Amanah) mengumumkan Adly Zahari sebagai pengerusi gabungan empat parti pembangkang itu.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.