ARAU - Kecelaruan dalam kalangan kepimpinan parti pembangkang menyebabkan Pakatan Harapan (Harapan) gagal menentukan siapakah bakal perdana menteri yang terbaik.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim berkata situasi itu sekali gus menunjukkan hasrat untuk Harapan mengangkat Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri tidak akan terlaksana.

“Jika nak bentuk kerajaan, mereka perlu ada sokongan yang kuat dan padu  serta kepercayaan daripada rakyat.

"Kepimpinan mereka juga (Harapan) hendaklah sepakat sesama mereka,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan kepada 250 pelajar cemerlang Parlimen Arau dekat sini hari ini.

Shahidan yang juga Pengerusi Perlis berkata kerajaan sekarang adalah berjiwa rakyat dan rakyat kini sudah bijak menilai.

"Jika dilihat pembahagian kerusi Harapan antara sesama parti mereka sudah jelas menunjukkan mereka sendiri tidak mahu dia (Mahathir) menjadi Perdana Menteri," katanya. –Bernama
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Pakatan Harapan sebagai sebuah pertubuhan yang sah sebenarnya tidak wujud, sebaliknya hanyalah sebuah "Pakatan Wayang” yang menyaksikan pakatan Tun Dr Mahathir Mohamad dengan empat parti pembangkang, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak.
  • SHAH ALAM - Pakatan Harapan (Harapan) akan sentiasa mengalu-alukan peranan golongan orang muda dalam usaha membangunkan negara.
  • PETALING JAYA - Status permohonan Pakatan Harapan untuk menjadi gabungan rasmi yang dikemukakan kepada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) masih tiada jawapan.
  • KUALA TERENGGANU - Pakatan Harapan (Harapan) Terengganu sedang dalam proses melengkapkan calon masing-masing yang akan diketengahkan, khususnya di peringkat kerusi Parlimen pada PRU14.
  • PETALING JAYA - Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad meminta Pas mengemukakan pendirian sama ada bersetuju menerima calon perdana menteri daripada Pakatan Harapan atau kekal memilih Datuk Seri Najib Tun Razak.