MARAN - Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, 30 peratus daripada senarai calon parti itu yang dikemuka kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak terdiri dari kalangan muka baru.

Beliau berkata, MCA akan akur sepenuhnya apa jua keputusan Perdana Menteri, yang juga Pengerusi Barisan Nasional, berkaitan pengagihan kerusi dan calon parti komponen itu pada pilihan raya umum ke-13.

"Kita pilih calon bukan sahaja yang diterima pengundi, malah yang mampu menjalankan tanggungjawab dan tugas untuk rakyat dan parti.

"Ini bukan bererti calon lama tidak baik, tetapi wajar diberikan peluang kepada calon pelapis untuk meneruskan perjuangan parti di masa depan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Pengesahan Tapak Cadangan Klinik Kesihatan Kampung Seri Jaya dekat Maran hari ini.

Beliau berkata, senarai calon yang dikemuka terdiri daripada pelbagai golongan dan kelulusan, adunan muka baharu dan lama.

Katanya, MCA yakin masyarakat Cina negara ini akan memberi sokongan kepada MCA dan BN berdasarkan program transformasi yang telah, sedang dan akan dilakukan kerajaan pimpinan Perdana Menteri.

"Kaum Cina kini semakin yakin dengan kerajaan yang banyak membawa perubahan untuk manfaat rakyat, malah ekonomi negara semakin berkembang," katanya.

Liow, yang juga anggota Parlimen Bentong, yakin kerusi Parlimen atau Dewan Undangan Negeri yang dahulunya dimenangi pembangkang pada Pilihan raya umum 2008 akan dapat dirampas kembali pada pilihan raya umum kali ini.- Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Parti komponen BN, MCA dan Gerakan berjanji tidak akan mengulangi kesilapan sama yang dilakukan sebelum ini dan bertekad meraih keputusan terbaik pada PRU14.
  • KAMPAR - Kejayaan Universiti Tunku Abdul Rahman (Utar) meraih pencapaian peringkat antarabangsa membuktikan MCA komited dalam aspek pembangunan institusi pengajian tinggi (IPT) bagi melahirkan graduan terbaik dalam kalangan masyarakat Cina.
  • GEORGETOWN - Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata kerajaan Pulau Pinang pimpinan DAP dilihat gagal memberikan perancangan pembangunan yang berkesan kepada rakyat di negeri ini.
  • SHAH ALAM - Sekiranya SPRM boleh mencadangkan mereka yang terlibat dalam skandal 1MDB tidak dicalonkan dalam pilihan raya akan datang, DAP sedia membenarkan calon-calonnya juga diteliti.
  • KUALA LUMPUR - Masyarakat di Kuala Lumpur digesa kembali memberi sokongan kepada MCA, dan BN dalam PRU akan datang, kerana hanya gagasan itu yang mampu meneruskan kesinambungan pembangunan negara, kata Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai.