KUALA LUMPUR - Cadangan Pakatan Harapan untuk meletakkan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai calon perdana menteri dan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai timbalannya, disifatkan sebagai satu helah untuk mengaburi mata rakyat.

Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa berkata, strategi politik itu merupakan agenda DAP untuk menyembunyikan parti yang sebenarnya berkuasa dalam pakatan pembangkang.

“Anda boleh menipu beberapa orang pada satu-satu masa, tetapi anda tidak boleh menipu semua orang sepanjang masa.

“Selagi DAP parti yang lebih kuat daripada Bersatu (Parti Pribumi Bersatu Malaysia), Amanah (Parti Amanah Negara) dan PKR, DAP tidak memerintah, tetapi dia tetap menguasai,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan perwakilan Kelab Umno Luar Negara sempena Perhimpunan Agung UMNO 2017 di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas berhubung laporan bahawa Pakatan Harapan bercadang meletakkan bekas perdana menteri dan presiden PKR itu sebagai pimpinan tertinggi negara, ketika pemukiman pakatan itu di Putrajaya, baru-baru ini.

Annuar berkata ketakutan utama DAP pada masa ini ialah apabila orang Melayu percaya bahawa parti itulah yang menerajui Pakatan Harapan sekali gus tidak memberikan sokongan kepada mereka pada pilihan raya umum akan datang. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • MACHANG - Kelibatnya cukup sinonim dengan Umno, biarpun di mana program diadakan, asalkan anjuran Umno, dia pasti ada.
  • SHAH ALAM - Umno Kelantan mengesahkan pihaknya tidak menerima sebarang arahan daripada presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak supaya membiarkan Pas menang di negeri itu pada pilihan raya umum akan datang.
  • SABAK BERNAM - Segala perancangan dan program bantuan yang dilaksanakan sejak penubuhan Umno tidak boleh ditandingi mana-mana parti termasuk sebuah parti baharu yang kononnya ingin menggantikan Umno.
  • SHAH ALAM - Bekas Presiden Umno, Tun Dr Mahathir Mohamad diminta menghentikan sengketa dengan parti rumpun Melayu itu.
  • SHAH ALAM - Hanya Umno parti yang mendapat mandat dan kepercayaan daripada lapisan kaum dalam BN.