SHAH ALAM - Susulan kenyataan Setiausaha Kerja Umno mengatakan anak muda kini bersama dengan perjuangan Umno, terdapat beberapa kemungkinan pemilihan ini dibuat berbanding parti politik lain. 

Penganalisis politik, Prof Madya Dr Sivamurugan Pandian berkata, terdapat empat sebab mengapa anak muda kini memilih sedemikian. 

“Pertama sekali mungkin kerana sudah ada peluang penerimaan untuk golongan muda di dalam Umno, yang kedua kerana terdapat perubahan interaksi dengan generasi muda ini di dalam parti itu.

[ARTIKEL BERKAITAN: Umno catat jumlah keahlian baharu luar biasa]

“Ketiga, terdapat peluang dalam pelbagai isu yang turut berpihak pada orang muda dan terakhir, golongan ini mencari penentu untuk PRU14 nanti dan Umno cuba untuk memastikan undi anak muda berada di dalam parti itu,”katanya ketika dihubungi Sinar Online.

Sebelum ini, Umno mencatatkan jumlah keahlian seramai 3,573,719 orang, di 21,653 cawangan di seluruh negara hingga 30 November 2016.

Menurut Sivamurugan, parti-parti politik kini sedar kepentingan anak muda untuk mengundi mereka pada PRU akan datang.

“Dalam kalangan umur dari 21 tahun hingga 30 tahun, sudah banyak yang mendaftar dan golongan ini mempunyai kesan yang besar dalam PRU14 nanti, sebab itu masing-masing (parti politik) memerlukan mereka.

“Jika Umno menunjukkan jumlah keahlian tersebut, bermakna usaha yang banyak telah dilakukan dengan program dan aktiviti dalam usaha menarik golongan belia sertai Umno,” tambahnya lagi.

Sementara itu, Sivamurugan tidak menolak kemungkinan bahawa Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar memainkan peranan penting untuk mendekati golongan belia.

“Tidak mustahil, kerana belia mahukan pemimpin yang memahami mereka dan penjenamaan KJ serasi dengan generasi ini,” katanya lagi.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BACHOK - Umno Kelantan tidak pernah berbalah dengan Pas sejak dari dahulu lagi dan sentiasa memegang asas untuk berbuat baik kepada semua orang.
  • RANTAU PANJANG - Umno Rantau Panjang menggambarkan penerimaan penduduk terhadap Barisan Nasional semakin meningkat.
  • KOTA BHARU - Kenyataan Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar mengenai penarikan balik darjah kebesaran kepada Husam Musa, Wan Rahim Wan Abdullah dan Tun Mahathir Mohamad hanya memperlihatkan sikap pembangkang yang egois.
  • PEKAN - Umno Pekan optimis mampu mampu meraih majoriti 40,000 undi untuk PRU14 sekaligus mengekalkan Parlimen Pekan sebagai kubu parti berusia 72 tahun itu.
  • MELAKA - Umno dan BN mempunyai rekod baik dan konsisten dalam menyalurkan pelbagai bentuk bantuan dan sumbangan kepada rakyat tanpa mengira fahaman politik, agama atau bangsa, kata Pengerusi Biro Kebajikan Umno, Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah.