KINABATANGAN - Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar Radin akan mempertahankan jawatan sebagai Ketua Umno Bahagian Kinabatangan dan anggota Majlis Tertinggi (MT) Umno pada pemilihan kali ini.
   
Menurut beliau keputusannya itu mendapat sokongan daripada pemimpin di peringkat bahagian itu bagi memastikan masyarakat khususnya di daerah ini mendapat manfaat daripada kesinambungan perjuangannya.
   
"Ia juga bagi memastikan suara rakyat di negeri ini akan terus didengar oleh pemimpin Umno pusat," katanya kepada pemberita selepas Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Umno Bahagian Kinabatangan di sini, hari ini.
   
Bung Moktar, 54, memegang jawatan Ketua Bahagian Umno Kinabatangan sejak 1996 dan anggota MT sejak 2009.
   
Sementara itu, di KEPALA BATAS,  Anggota Parlimen Kepala Batas Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican menawarkan diri bertanding jawatan anggota Majlis Tertinggi (MT) dalam  pemilihan parti Oktober ini.

Ketua Penerangan Pemuda Umno itu berkata beliau membuat keputusan tersebut selepas mendapat sokongan dan dorongan dari pelbagai pihak terutama Pergerakan
Pemuda.
   
"Memang sebelum ini saya tidak pernah membuat sebarang keputusan sama ada untuk bertanding sebagai anggota MT atau tidak...tetapi semalam Ketua Pemuda Khairy Jamaluddin mengumumkan untuk mencalonkan empat pemimpin utama sayap parti untuk bertanding MT, jadi hari ini saya buat keputusan untuk menawarkan diri (bertanding).
   
"Keputusan saya ini (bertanding) juga adalah salah satu usaha untuk meremajakan dan menyahut pelan transformasi oleh Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) dalam  kerajaan serta Umno," katanya kepada pemberita hari ini.

Di SIK, Ketua Umno Bahagian Sik Datuk Mohd Tajuddin Abdullah berkata beliau akan mempertahankan jawatan ketua bahagian itu.
   
Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pembangunan Luar Bandar dan Pembasmian Kemiskinan Kedah itu berkata beliau membuat keputusan itu kerana mendapat sokongan akar umbi terutama kepimpinan cawangan yang mahu beliau terus memimpin bahagian itu.
   
"Jika ada pencabar untuk merebut jawatan sebagai ketua bahagian saya mengandaikan ia sikap terbuka Umno dan demokrasi dalam parti yang diamalkan selama ini," katanya kepada Bernama ketika ditemui pada majlis rumah terbuka Hari Raya Umno Bahagian Sik hari ini.  - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PETALING JAYA - Umno dan Barisan Nasional (BN) Sabah yakin sokongan rakyat di negeri itu kekal positif dan akan berterusan walaupun terdapat usaha untuk membangunkan sebuah parti politik baharu, kata Anggota Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin.
  • DAMANSARA - Tindakan Majlis Tertinggi Umno (MT) membuat keputusan untuk memecat bekas Timbalan Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir tanpa melalui proses keadilan seperti diperuntukkan dalam perlembagaan parti.
  • SEREMBAN - mno Bahagian Rasah mendesak Majlis Tertinggi (MT) dan Jawatankuasa Disiplin Umno mengambil tindakan sewajarnya terhadap pemimpin dan ahli parti berkenaan yang terlibat dalam Majlis Deklarasi Anti Najib, pada Jumaat minggu lalu.
  • KUALA LUMPUR - Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah mengangkat sumpah sebagai Ahli Majlis Tertinggi Umno, sebentar tadi.
  • KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin (PKR) menyatakan kekesalan beliau terhadap kenyataan ‎ Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar di Dewan Rakyat yang disifatkannya sebagai menghina kaum wanita.