SHAH ALAM - Penasihat Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad berkayata, partinya sudah melakukan yang terbaik untuk bekerjasama dengan Pas.

Menurutnya, walaupun perbincangan telah dilakukan beberapa kali, namun Pas lebih memilih untuk 'bersama' dengan Umno.

Kata Mahathir, Bersatu sudah berusaha bersungguh-sungguh untuk menjalin kerjasama dengan Pas dan beberapa siri pertemuan sudah diadakan.

"Tetapi, Pas lebih utamakan hubungan rapatnya dengan Umno, bukan dengan Bersatu," katanya ketika sesi FB Live hari ini.

Terdahulu, Pas bertindak keluar daripada Pakatan Rakyat kerana perbezaan pendapat dengan DAP berikutan pelaksanaan hukum hudud serta turut berikrar tidak mahu bekerjasama dengan parti 'serpihan' mereka iaitu Amanah.

Sementara itu, Mahathir berkata, orang Islam boleh menang jika mereka bersatu.

"Orang Islam boleh menang jika bersatu tetapi kita memilih untuk berpecah, sama seperti ketika Pas membuat keputusan untuk keluar daripada Umno dulu.

"Sebab tak dapat jadi wakil rakyat, terus keluar parti dan tubuh parti sendri menggunakan agama Islam untuk cari kemenangan," katanya lagi.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SUNGAI PETANI - Rasa hormat kepada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad datang daripada khidmat yang dilakukan oleh beliau selama 22 tahun memegang jawatan itu, tidak dapat disekat dengan hanya kata-kata mahupun ucapan retorik semata-mata.
  • KOTA BHARU - Walaupun Pakatan Harapan membayangkan Tun Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail bakal mengemudi bahtera kapal pembangkang, namun rakan-rakan parti yang lain berpendapat sebaliknya.
  • SHAH ALAM - Pakatan Harapan perlu menamakan calon perdana menteri secepat yang mungkin.
  • SHAH ALAM - Pakatan Harapan (Harapan) difahamkan telah sepakat melantik Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri dan Datuk Seri Dr Wan Azizan Wan Ismail sebagai timbalannya sekiranya menang PRU14.
  • KUALA LUMPUR - Tun Dr Mahathir Mohamad dilihat tidak dapat menerima hakikat bahawa dirinya tidak lagi berkuasa, justeru, mengambil sikap membenci setiap penggantinya, menurut bekas Menteri Hukum dan Hak Asasi Manusia Indonesia, Hamid Awaludin.