SHAH ALAM - Dr Afif Bahardin yang tewas dalam pemilihan PKR bagi jawatan Ketua AMK hari ini dilihat tidak dapat menahan sebak ketika bertemu penyokongnya, petang tadi.

Beliau sempat menerima tepukan gemuruh daripada seluruh perwakilan yang masih tinggal di dalam dewan.

Sebelumnya, sebahagian perwakilan AMK meninggalkan dewan tanda protes apabila pengumuman Akmal Nasir sebagai ketua baharu.

Dr Afif yang juga Exco Pulau Pinang menemui penyokongnya selepas majlis selesai dilihat mengalirkan air mata saat bersalaman dan berpelukan.

Ketika ditanya soal suasana hatinya saat itu, Adun Seberang Jaya itu menafikan air mata itu gugur kerana tewas dalam pemilihan.

"Iya lah, nama pun perjuangan reformasi ini perjuangan air mata darah. Seperti saya sebut, ia 'emotionally draining exercise'.

"Saya terharu sebenarnya, saya menangis bukan sebab kalah tapi terharu dengan semangat setiakawn yang ditunjukkan oleh pasukan saya. Sebenarnya mereka yang mula nangis dulu," katanya kepada pemberita pada sidang media, hari ini.

Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) hari ini mengumumkan keputusan pemilihan bagi jawatan Ketua AMK yang dimenangi oleh Akmal dan Timbalan Ketua baharu, Hilman Idham namun jumlah undi diterima dirahsiakan.

Beliau sempat mengulas soal reaksi penyokongnya yang protes hingga meninggalkan dewan meskipun kongres masih berlangsung.

"Saya hargai respons daripada anggota tapi proses ini harus melalui proses demokrasi yang telah dipersetujui parti dan pimpinan," katanya.

Meskipun tewas namun beliau akui puas kerana telah memenangi hati ahli AMK yang menyokongnya.

"Saya sudah menangi hati mereka (penyokong), itu cukup untuk saya," katanya.

Beliau turut menyerahkan urusan selanjutnya berhubung audit terhadap keputusan pemilihan kepada pihak yang berkenaan dan katanya keputusan itu perlu diterima kerana rakyat tidak mahu mereka terus politiking.

Beliau sempat menegaskan pasukan Keadilan Masa Depan dibawanya dibubarkan sebaik kongres itu tamat, hari ini.

"Pasukan ini secara rasmi dibubarkan hari ini dan yang tinggal hanya barisan pimpinan AMK baharu yang dipimpin saudara Akmal dan Hilman," katanya.

Dr Afif yang sebelum ini merupakan Timbalan Ketua AMK turut memaklumkan akan mengambil tanggungjawab untuk turun ke seluruh negara bagi bertemu penyokongnya.

"Saya sendiri akan ambil komitmen untuk berjumpa dengan penyokong-penyokong saya di seluruh negara untuk memberikan kerjasama dan sokongan kepada saudara Akmal sebagai Ketua AMK," katanya.