MERSING - Ketua Umno Bahagian Mersing, Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad hari ini menegaskan beliau tidak akan bertanding bagi mempertahankan kerusi Parlimen Mersing yang disandangnya  sejak 1999 pada pilihan raya umum ke-14.

Dr Abdul Latiff berkata pendirian itu sudah diulangi beliau sejak Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Mersing pada 2014.

"Saya membuat keputusan ini bagi memberi laluan kepada orang baharu untuk menyambung tanggungjawab yang saya galas sejak lima penggal sebagai anggota parlimen dan anggota dewan undangan negeri (Adun).

"Kalau selama ini mereka memberikan sokongan kepada saya selaku ketua Umno Bahagian dan anggota parlimen, maka, sudah tiba masanya mereka memberikan sokongan kepada calon baharu pula," katanya.

Abdul Latiff, 59, yang juga Pengerusi Syarikat Perumahan Negara Berhad, berkata demikian kepada pemberita selepas majlis perasmian Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Mersing di sini hari ini.

Beliau juga memberi jaminan calon yang akan menggantikannya adalah daripada kalangan yang banyak berjasa kepada parti serta disenangi rakyat.

"Calon itu tidak semestinya popular dalam Umno sebaliknya popular dalam kalangan masyarakat demi kemenangan BN," katanya.

Abdul Latiff berkhidmat sebagai ADUN Endau bagi tempoh 1995-1999 dan kemudian selaku Ahli Parlimen Mersing sejak 1999 hingga kini. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan tarikh PRU14, akan diadakan bila-bila masa sahaja daripada sekarang.
  • KUALA LUMPUR - Demi memastikan survival perjuangan Umno akan kekal relevan, semua ahli Umno perlu memahat tiga azimat bagi memenangi PRU14.
  • SHAH ALAM - Perkembangan terbaru situasi politik masa kini, dengan pelbagai isu struktural dan dalaman dalam Pakatan Harapan (Harapan) serta tindakan Pas tidak mahu menyertai mereka, peluang Harapan untuk tewas di Selangor dilihat amat besar.
  • JITRA - Kubang Pasu bukan lagi kubu kuat Umno sejak Tun M tidak lagi bersama Umno dan menjadi pengasas kepada Bersatu dan juga Pengerusi Pakatan Harapan.
  • KUALA LUMPUR - Keputusan sebulat suara agar jawatan presiden dan timbalan presiden Umno, tidak dipertandingkan bukti bahawa parti itu kini semakin kuat menghadapi PRU14.