Auta

Sebuah mesej tersebar di WhatsApp mengatakan pesawat Malaysia Airlines MH020 dari  Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Paris terhempas di Leon Paris, jam 12.15 pagi semalam.

Mesej itu turut menyebut kesemua penumpang seramai 350 orang termasuk 16 anak kapal berbangsa Melayu terkorban.

Fakta

Mesej viral pesawat MAS MH020 terhempas disahkan palsu oleh Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA), Datuk Azharuddin Abdul Rahman.

Azharuddin dalam kenyataan kepada Sinar Harian berkata, MAS telah menghentikan penerbangan MH020 sejak 20 Januari lalu.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • Tular satu artikel mengenai pengurusan hasil negara yang dikatakan diambil dari sumber Group Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).
  • SEJAK beberapa hari lalu, kecoh di Facebook mengenai video yang mendakwa sebuah pasar raya besar di sekitar Shah Alam menjual daging ayam yang tidak disembelih.
  • Tular di media sosial satu dokumen berbentuk surat rasmi dari BPFK yang mendakwa bahawa produk Natural Progestrerones Cream dikelaskan pihak BPFK dan juga Kementerian Kesihatan.
  • SHAH ALAM - Satu gambar pasangan sedang melakukan hubungan seks disebarkan oleh orang ramai, yang didakwa berlaku di tepi laluan motosikal lebuh raya Changkat Kledang, Jawi, Pulau Pinang.
  • KUALA LUMPUR - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menegaskan melalui laman Facebook rasminya bahawa sehingga kini, minuman jenama Fanta adalah pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang sah.