ISKANDAR PUTERI - Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) akan melaksanakan sistem uCustoms bagi pelepasan kargo yang dijangka dilancarkan sepenuhnya tahun depan untuk mengekang ketirisan hasil yang berlaku kerana kelemahan sistem sedia ada.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri T Subromaniam berkata, menerusi sistem itu, ia diharap dapat meningkatkan hasil untuk membantu menampung defisit belanjawan.

“Ada banyak sebab berlakunya ketirisan hasil, antaranya isu sistem sedia ada yang kurang baik kerana ia tidak dapat mengenali pengikraran dagangan terutamanya yang berisiko tinggi dan disebabkan itu, kita buat sistem baru.

“Sistem ini hampir siap dan apabila siap ia membantu mengekang ketirisan hasil. Saya rasa, tentu hasil pungutan kastam terutamanya dari segi import dan eksport dijangka bertambah,” katanya pada majlis penyerahan dan perasmian bangunan Kawasan Pemeriksaan Kastam (CEA) di Kompleks Sultan Abu Bakar, di sini hari ini.

Menurutnya, sistem itu dijangka dilaksanakan sebelum pertengahan tahun yang akan bermula di Pelabuhan Klang, Selangor, sebelum diperluaskan ke semua pintu masuk negara.

Khamis lalu, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada pembentangan Kajian Separuh Penggal RMK11 2016-2020 berkata, pertumbuhan logistik dan fasiliti perdagangan dipertingkatkan melalui inisiatif uCustoms.

Ia akan menjadi gerbang tunggal yang menyediakan proses bersepadu dan lengkap bagi pelepasan kargo yang akan dilancarkan pada awal tahun 2019 sekali gus akan meningkatkan kecekapan dan produktiviti serta daya saing pemain logistik negara.

Dalam pada itu, beliau berkata projek penambahbaikan CEA di zon import dan eksport itu akan membantu melancarkan proses pelepasan kenderaan dagangan di kompleks berkenaan.

“Sebelum ini proses pelepasan kerap tertangguh terutama bila hujan menyebabkan lori dan kontena terpaksa menunggu untuk pemeriksaan kerana tiada bumbung. Jadi sekarang penambahbaikan dilakukan, pemeriksaan dapat dilakukan bila-bila masa. Ia beri keselesaan pada pegawai sekali gus rancakkan proses pelepasan dagangan,” katanya. - Bernama