JOHOR BAHRU – “Kami akan berpindah ke rumah sendiri dan memulakan kehidupan sebagai pasangan suami isteri,” menurut Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Ibrahim yang kini sedang menyiapkan mahligai baharunya sebagai persediaan mengharungi kehidupan selepas mendirikan rumah tangga.

Puteri tunggal Sultan Johor itu bakal melalui pengalaman baharu buat dirinya bersama bakal suami, Dennis Muhammad Abdullah, seorang warga Belanda, selepas perkahwinan mereka, esok.

“Ini adalah pertama kali saya akan tinggal sendiri, dan jauh dari ayahanda, bonda serta ahli keluarga yang lain,” katanya kepada Royal Press Office.

Istiadat pertunangan Tunku Tun Aminah akan berlangsung di Istana Bukit Serene pada sebelah pagi esok, diikuti Istiadat Akad Nikah.

Manakala pada sebelah malam, pengantin Diraja itu akan diraikan dalam Istiadat Persandingan di Bilik Singgahsana, Istana Besar Johor Bahru.

Kesemua istiadat itu akan dijalankan penuh adat istiadat dan budaya Diraja Johor, di mana pengantin perempuan akan mengenakan Baju Kurung Teluk Belanga, manakala pengantin lelaki mengenakan Baju Melayu Teluk Belanga.

Kira-kira 1,200 tetamu akan menghadiri majlis ringkas tapi penuh bermakna itu yang akan turut dipancarkan secara langsung kepada orang ramai menerusi skrin digital gergasi di Dataran Bandaraya dan bangunan Majlis Bandaraya Johor Bahru.

Tunku Tun Aminah berkata, beliau tertarik dengan Dennis Muhammad kerana perwatakan bakal suaminya yang baik dan lemah lembut.

“Beliau sentiasa memberi sokongan dan memahami saya dengan baik,” katanya.

Sementara itu, Dennis Muhammad yang memeluk agama Islam sebelum mengenali Tunku Tun Aminah berkata, beliau terharu apabila diterima menjadi sebahagian daripada Keluarga Diraja Johor.

“Tunku Tun Aminah seorang insan yang amat istimewa buat saya. Beliau seorang yang menarik namun dalam masa sama, seorang yang tegas dan mempunyai nilai kekeluargaan yang kukuh.

“Beliau juga amat rapat dengan keluarganya, seperti saya dengan keluarga di Belanda,” katanya.

Dennis berkata, walaupun mengahwini seorang anak raja, beliau tetap akan bekerja kerana bapanya pernah menegaskan betapa pentingnya untuk bekerja bagi menampung kehidupan keluarga.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KOTA KINABALU - Pemandu teksi yang menawarkan perkhidmatan e-hailing mempunyai kelebihan tersendiri berbanding pengusaha perkhidmatan e-hailing biasa, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nancy Shukri.
  • KUALA LUMPUR - "Pelaburan dan langkah-langkah yang dirancang untuk meningkatkan kehadiran mereka yang diambil oleh syarikat multinasional mencerminkan keyakinan komuniti antarabangsa terhadap Malaysia sejak setahun lalu," kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
  • KUCHING - Penjawat awam muda khususnya yang berumur 40 tahun ke bawah perlu mengambil peluang daripada siri Wacana Transformasi Nasional 2050 (TN50) untuk menyatakan idea-idea baru sebagai wadah dalam mencorak masa depan negara pasca 2020.
  • KUALA LUMPUR - Institut Latihan Kemahiran Awam (ILKA) perlu lebih fleksibel dalam menawarkan kursus latihan kemahiran jangka pendek kepada golongan belia agar dapat memenuhi keperluan industri pada masa ini.
  • KUALA LUMPUR - Pakatan pembangkang gagal menunaikan manifesto 2008 untuk memperjuangkan isu-isu berkaitan perobohan tempat ibadat masyarakat India, kata Ketua Pemuda MIC Datuk C Sivaraajh.