SEREMBAN -  Semua ketua agama Islam negara ini, digesa bersuara dan bertindak adil terhadap diskriminasi yang berlaku terhadap pekerja hotel wanita Muslim yang dilarang bertudung.

Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd Yusof Ahmad berkata, pihaknya menentang diskriminasi tidak bertamadun itu, seolah-olah Malaysia hidup pada zaman kuno.

Menurutnya, diskriminasi agama seumpama itu tidak sepatutnya berlaku, lebih-lebih lagi dalam negara yang majoriti rakyatnya beragama Islam.

“Kita menentang keras diskriminasi agama yang dimainkan segelintir pihak terhadap pemakaian tudung ini.

“Sudah menjadi tanggungjawab wanita Muslim  menutup aurat mereka, selain memenuhi tuntutan agama.

“Tidak wajar perkara sedemikian dijadikan isu. Itu semua adalah diskriminasi tidak bertamadun, malah tidak adil kepada golongan wanita Muslim,” katanya kepada Sinar Harian di sini, semalam.

Mohd Yusof berkata, larangan tersebut dianggap sebagai menghina agama Islam, yang menuntut wanita Muslim agar wajib menutup aurat.
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Pihak berkuasa tempatan (PBT) di seluruh negara perlu menggunakan kuasa yang telah diperuntukkan oleh undang-undang bagi memastikan kedudukan Islam dan hak umat Islam terus terpelihara.
  • MARAN - Kementerian Sumber Manusia masih meneliti untuk memuktamadkan keputusan yang perlu diambil dalam menyelesaikan isu larangan bertudung melibatkan pekerja wanita Islam di hotel.
  • KUALA LUMPUR - Larangan bertudung terhadap pekerja wanita di bahagian kaunter hotel tidak boleh diterima atau dirunding kerana ia satu penghinaan yang melanggar tiga perkara dalam Perlembagaan Persekutuan, tegas Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.
  • KUALA LUMPUR - Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan digesa mengadakan pertemuan dengan semua pengusaha hotel dinegara ini termasuk yang bertaraf antarabangsa.
  • SHAH ALAM - Persatuan Hotel Malaysia (MAH) tidak mempunyai sebarang kuasa bagi menentukan peraturan atau polisi agar diikuti hotel-hotel di negara ini, termasuk polisi pemakaian tudung bagi pekerja yang bertugas bahagian perkhidmatan pelanggan (frontline).