KUALA LUMPUR - Rang Undang-Undang (RUU) Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Pindaan) 2017 (MAVCOM) antara lain bertujuan memberi kuasa kepada suruhanjaya itu  mengenakan penalti kewangan serta memungut caj ke atas penumpang di lapangan terbang bagi perkhidmatan pengawal seliaan.

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Ab Aziz Kaprawi yang membentangkan rang undang-undang  itu untuk bacaan kali kedua berkata MAVCOM bercadang mengenakan caj pengawal seliaan terhadap penumpang di setiap lapangan terbang pada harga maksimum RM1 bagi memastikan aspek ekonomi, dan keselamatan pengguna dipenuhi oleh penyediaan perkhidmatan penerbangan.

"Caj itu wajar dikenakan terhadap penumpang sebagai sebahagian perkhidmatan yang diberikan MAVCOM kepada penumpang yang meliputi pengurusan dan pengendalian aduan selain aktiviti-aktiviti pendidikan yang diadakan dari semasa ke semasa ,'’ katanya pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Ab Aziz berkata, kajian mengenai caj pengawal seliaan itu telah dilaksanakan di luar negara seperti di Singapura yang mengenakan caj sebanyak S$6.10 (RM18.91) atau S$3.10 (RM9.61) masing-masing di Lapangan Terbang Changi dan Lapangan Terbang Seletar manakala di Hong Kong sebanyak HK$120 (RM65.83)  

Katanya pelaksanaan pungutan caj pengawal seliaan akan dikutip melalui syarikat penerbangan di mana caj tersebut  akan terangkum dalam tiket penerbangan.  

Abd Aziz berkata selain itu, pindaan RUU itu juga bagi membolehkan MAVCOM mengeluarkan garis panduan, pekeliling, arahan, nota amalan atau notis bagi memudahkan amalan terbaik ​​​dalam jangka masa yang lebih singkat.

"Di samping itu, pindaan itu membolehkan MAVCOM mengenakan penalti kewangan bagi apa-apa ketidakpatuhan terhadap mana-mana garis panduan, pekeliling, arahan, nota amalan atau notis yang dikeluarkan oleh MAVCOM di bawah peruntukan baharu yang dicadangkan,” katanya. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Sokongan terhadap Rang Undang-undang (RUU) Akta Mahkamah Syariah atau RUU 355 sebenarnya dibuat untuk menyokong bidang kuasa mahkamah syariah yang dilihat semakin lemah.
  • KUALA LUMPUR - Persidangan Dewan Negara bagi mesyuarat ketiga penggal kelima Parlimen ke-13 ditangguhkan hari ini selepas bersidang selama 10 hari dan meluluskan 13 Rang Undang-Undang (RUU).
  • KUALA LUMPUR - Dewan Negara hari ini meluluskan lima rang undang-undang (RUU) iaitu RUU Kewangan (No.2) 2017, RUU Cukai Aktiviti Perniagaan Labuan (Pindaan) (No.2) 2017, RUU Cukai Pendapatan (Pindaan) 2017, RUU Dadah Berbahaya (Pindaan) 2017 dan RUU Timbang Tara (Pindaan) 2017.
  • KUALA LUMPUR - Suatu Rang Undang-undang (RUU) baharu iaitu RUU Pergigian 2017 dibentangkan untuk bacaan kali pertama di persidangan Dewan Rakyat hari ini.
  • KUALA LUMPUR - Cadangan kerajaan meminda Rang Undang-Undang (RUU) Dadah Berbahaya untuk memansuhkan hukuman mati mandatori di bawah Seksyen 39B bertujuan memberi lebih ruang kepada mahkamah untuk menggunakan budi bicara dalam menentukan hukuman lebih sesuai terhadap pesalah dadah.