PUTRAJAYA - Tindakan DAP menentang Rang Undang-undang Persendirian (RUU) bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355 hanya kerana politik dan mahu mengelirukan masyarakat bukan Islam di negara ini, kata Pengerusi Umno Selangor, Tan Sri Noh Omar.

Noh yang juga Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan berkata, RUU 355 dikanunkan pada tahun 1965 dan ia dipinda pertama kali pada  1984 dengan hukuman kepada penjara tiga tahun, denda RM5,000 dan enam kali sebatan.  

"Kenapa DAP tidak bangun menentang pada tahun 1984? Kenapa DAP diam dan membisu pada ketika itu? Mengapa sekarang?

"Ini hanya kerana politik semata-mata. DAP mahu mempengaruhi orang bukan Islam sedangkan ia tidak kena mengena dengan orang bukan Islam.

"DAP kena hormat. Ini isu orang Islam. Biarlah kita selesaikan isu ini… Jangan sebab politik, campur tangan urusan agama Islam,” katanya kepada pemberita selepas majlis perhimpunan bulanan kementeriannya di sini hari ini.     

Jumaat lalu, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata BN akan membentangkan RUU 355 pada sidang Parlimen kali ini sebagai usaha untuk memartabatkan agama Islam dan kedaulatan bangsa Melayu tanpa menjejaskan pihak lain.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, Pas tidak mempunyai halangan untuk bekerjasama dan memberi laluan untuk kerajaan BN membentangkan pindaan rang undang-undang itu. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - "Kerana malu disebabkan gagal selesaikan masalah rakyat, saya dituduh punca kemelut PPR Lembah Subang 1," kata Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Tan Sri Noh Omar.
  • PUTRAJAYA - Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) menggesa DAP untuk akur dengan arahan supaya pemilihan semula Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) parti itu diadakan.