IPOH - Anakanda Sultan Perak, Datuk Seri Raja Ashman Shah ibni Sultan Azlan Shah, 54, mangkat di kediamannya di Kuala Lumpur awal hari ini akibat serangan asma.

Setiausaha Sulit kepada Sultan Perak Kol Datuk Abdul Rahim Mohamad Nor ketika dihubungi Bernama berkata Raja Ashman menghembuskan nafas terakhir di kediamannya di Bukit Damansara pada 1.30 awal pagi tadi.

Beliau berkata jenazah Almarhum dibawa ke Masjid Ubudiah, Bukit Chandan di Kuala Kangsar, untuk disembahyangkan sebelum istiadat pemakaman berlangsung di Makam Diraja Kuala Kangsar yang terletak bersebelahan dengan masjid itu selepas selepas asar.

Raja Ashman yang terkenal dengan sifat mesra rakyat meninggalkan isteri Datin Seri Noraini Jane Kamarul Ariffin serta seorang putera Datuk Ahmad Nazim Azlan Shah serta dua puteri Raja Eminah Alliyah dan Raja Bainunisa Safia.

Baginda merupakan anakanda ketiga Sultan Perak daripada lima adik-beradik iaitu Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah, Datuk Seri Raja Azureen, Datuk Seri Raja Eleena dan Datuk Seri Yong Sofia.

Raja Ashman dilantik menjadi Raja Kechil Sulong Perak pada 16 Mac 2010. – Bernama

 
Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • IPOH - Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah terus memperkasa tahap profesionalisme pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dengan memastikan mereka mempunyai kelayakan profesional hingga ke peringkat diploma.
  • IPOH - Tragedi pusat tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah mengundang pelbagai persepsi negatif dalam kalangan segelintir masyarakat terhadap pentadbir dan guru tahfiz.
  • IPOH - Jadual ceramah yang padat di samping tidak mahu hampakan permintaan orang ramai menyebabkan pendakwah bebas, Datuk Mohd Kazim Elias menangguhkan rawatan di hospital.
  • IPOH - Kementerian Kesihatan menerima permohonan maaf sebuah portal berita yang beroperasi dari Singapura selepas menyiarkan laporan berunsur fitnah terhadap sebuah hospital di negara ini kononnya menyebabkan kematian seorang warganegara Singapura itu.
  • IPOH - Buku teks yang tidak memaparkan foto bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahahtir Mohamad sebagai salah seorang Perdana Menteri Malaysia, bukan hasil cetakan atau terbitan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.