IPOH - Anakanda Sultan Perak, Datuk Seri Raja Ashman Shah ibni Sultan Azlan Shah, 54, mangkat di kediamannya di Kuala Lumpur awal hari ini akibat serangan asma.

Setiausaha Sulit kepada Sultan Perak Kol Datuk Abdul Rahim Mohamad Nor ketika dihubungi Bernama berkata Raja Ashman menghembuskan nafas terakhir di kediamannya di Bukit Damansara pada 1.30 awal pagi tadi.

Beliau berkata jenazah Almarhum dibawa ke Masjid Ubudiah, Bukit Chandan di Kuala Kangsar, untuk disembahyangkan sebelum istiadat pemakaman berlangsung di Makam Diraja Kuala Kangsar yang terletak bersebelahan dengan masjid itu selepas selepas asar.

Raja Ashman yang terkenal dengan sifat mesra rakyat meninggalkan isteri Datin Seri Noraini Jane Kamarul Ariffin serta seorang putera Datuk Ahmad Nazim Azlan Shah serta dua puteri Raja Eminah Alliyah dan Raja Bainunisa Safia.

Baginda merupakan anakanda ketiga Sultan Perak daripada lima adik-beradik iaitu Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah, Datuk Seri Raja Azureen, Datuk Seri Raja Eleena dan Datuk Seri Yong Sofia.

Raja Ashman dilantik menjadi Raja Kechil Sulong Perak pada 16 Mac 2010. – Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • IPOH - Gabungan Institut Latihan Kemahiran Swasta Bumiputera (GILKSB) berhasrat menggerakkan inisiatif mewujudkan Jawatankuasa Perundingan Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) Nasional bagi mencari jalan penyelesaian terhadap isu-isu berbangkit berhubung pelaksanaan TVET.
  • IPOH - “Saya paling suka Ferrari dan Lamborghini, sebab ada lampu. Sekejap saya tarik ke belakang lepas tu ke depan, lepas tu saya main balik, jadi hilanglah stress saya.”
  • IPOH - Sejumlah 2,400 pemandu teksi termasuk Uber dan Grab di seluruh negara telah berdaftar di bawah Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri yang disediakan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) sejak ia diperkenalkan pada 1 Jun tahun lalu.
  • IPOH - Perbuatan menggelar Nabi Muhammad SAW dengan sebarang nama panggilan yang tidak sewajarnya adalah haram dan perlu bertaubat, demikian tegas Mufti Perak Tan Sri Dr Harussani Zakaria.
  • IPOH - Umno Perak yakin Transformasi Nasional 2050 (TN50) mempunyai matlamat lebih dinamik selain bersifat terbuka berbanding Wawasan 2020 yang hanya menjaga kepentingan kroni dan golongan tertentu.