KUALA LUMPUR - Kerajaan Pulau Pinang pimpinan DAP tidak mengguna pakai Garis Panduan Perancangan Pembangunan di Kawasan Bukit dan Tanah Tinggi yang menjadi rujukan pembinaan di negara ini, kata Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar.

Beliau berkata, sebaliknya Pulau Pinang mempunyai garis panduan yang dirangkanya sendiri.

“Ini di bawah kuasa kerajaan negeri, mereka mempunyai sebab tertentu untuk tidak menggunakan garis panduan kami kerana mungkin keadaan muka bumi di situ berbeza, cuma kami di peringkat Persekutuan berharap ia dapat diseragamkan,” katanya pada sidang media di lobi Dewan Rakyat, hari ini.

Dalam pada itu, Noh berkata, kementeriannya telah menghantar surat kepada kerajaan negeri Pulau Pinang meminta mereka membentangkan laporan kejadian tanah runtuh di tapak pembinaan perumahan rumah mampu milik di Lengkok Lembah Permai, Tanjung Bungah, Sabtu lepas.

Beliau berkata, kerajaan negeri perlu membentangkan laporan itu pada Mesyuarat Majlis Perancang Fizikal Negara yang akan dipengerusikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 30 Oktober ini.

“Kita dah minta mereka untuk menyediakan satu laporan dan membentangkan mengenai peristiwa itu supaya kita akan tahu lebih terperinci mengenai apa yang berlaku,” katanya.

Mayat kesemua 11 mangsa yang dilapor  tertimbus dalam kejadian tanah runtuh itu telah dijumpai dan operasi mencari dan menyelamat (SAR) dihentikan sepenuhnya pada 12.05 tengah hari tadi.

Ketika kejadian pada 8.57 pagi Sabtu, kesemua 11 mangsa sedang bekerja di bahagian bawah bangunan yang sedang dibina apabila tanah lereng bukit itu runtuh dan menimbus mereka. - Bernama
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan memperkenalkan Pelan Transformasi Pihak Berkuasa Tempatan menjelang akhir bulan ini bagi meningkatkan lagi standard dan kualiti perkhidmatan pihak berkuasa tempatan di negara ini.
  • PUTRAJAYA - Forum Bandar Sedunia Kesembilan (WUF9) yang akan bermula di Kuala Lumpur esok hingga 13 Feb bakal mencipta rekod peserta paling ramai dalam sejarah penganjurannya dengan lebih 30,000 peserta dari 192 negara.
  • KUALA LUMPUR - Dasar Rumah Negara (DRN) 2.0 bagi tempoh 2018 hingga 2022 kini dalam fasa akhir penyediaan, persidangan Dewan Negara diberitahu hari ini.
  • KUALA LUMPUR - Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) menerima 30 permohonan pembangunan atas tanah bukit di Pulau Pinang sepanjang tempoh 2008 hingga 2017.
  • KUALA LUMPUR - Kementerian Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Kesejahteraan Bandar (KPKT) bersedia mengkaji isu lambakan hartanah khususnya unit kediaman yang tidak terjual bagi mencari penyelesaian kepada masalah berkenaan.