SHAH ALAM - Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mengesahkan pihaknya telah memutuskan untuk membekukan sementara waktu pemberian pinjaman kepada pelajar baru Universiti Industri Selangor (Unisel).

Dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan semalam, keputusan itu dibuat setelah terdapat suara dan desakan supaya pendidikan percuma diperkenalkan di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) dalam negara dan PTPTN dimansuhkan.

“PTPTN sentiasa mengikuti perkembangan ini dan memandangkan berat cadangan dan desakan tersebut, terutamanya ia datang daripada parti pembangkang yang kebetulan adalah kerajaan di negeri Selangor.

“PTPTN beranggapan bahawa IPT yang dikuasai oleh kerajaan negeri seperti Unisel dan Kolej Universiti Islam Selangor (KUIS) bersedia dan komited untuk memberikan pendidikan percuma kepada para pelajarnya sekali gus menolak pinjaman PTPTN,” kata kenyataan itu.

Bagaimanapun,  PTPTN percaya ada kesungguhan kerajaan negeri untuk melaksanakan pendidikan percuma , oleh yang demikian pinjaman PTPTN untuk para pelajar tidak diperlukan.

Setelah menimbang perkembangan itu, PTPTN membuat keputusan untuk menangguhkan pinjaman PTPTN kepada para pelajar Unisel buat sementara waktu.

Keputusan itu telah dimaklumkan kepada Kementerian Pengajian Tinggi.

Menurut kenyataan itu, keputusan itu dibuat juga setelah mengambil kira beberapa faktor termasuk kenyataan yang dibuat oleh Penasihat Ekonomi Selangor, Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini yang menggesa agar peminjam tidak membayar PTPTN.

Gesaan itu akan menjejaskan keupayaan pembiayaan PTPTN di mana dana bayaran balik ini akan digunakan untuk membiayai pinjaman bagi pelajar yang sedang mengikuti pengajian termasuk di Unisel.

“PTPTN perlu mengambil masa untuk mengkaji implikasi kewangan yang bakal ditanggung apabila peminjam tidak membayar balik dan sudah tentulah akan menjejaskan kemampuan PTPTN memberi pinjaman kepada pelajar baharu.

“Seterusnya, PTPTN akan membuat keputusan muktamad selepas berpuas hati mengenai pendirian dan jaminan Unisel dalam perkara ini,” kata kenyataan itu lagi.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - PLUS Malaysia Berhad (PLUS) menjangkakan semua kerja-kerja perobohan struktur fizikal Plaza Tol Batu Tiga dan Plaza Tol Sungai Rasau, di sini yang sudah tidak beroperasi, akan selesai pada penghujung Mac depan.
  • SHAH ALAM - Pengenalan Penempatan Pekerja Berpusat (CLQ) oleh Construction Labour Exchange Centre (CLAB), memastikan pekerja pembinaan di negara ini hidup dalam keadaan selesa, sekali gus mampu meningkatkan produktiviti ketika bekerja.
  • SHAH ALAM - Kerajaan didesak bertindak menyelesaikan isu tanah rizab Melayu yang kini diancam kepupusan.
  • SHAH ALAM - Selagi nilai hormat menghormati dalam masyarakat tidak berubah, selagi itulah sikap membuang sampah dari atas dan vandalisme di kawasan flat khususnya, sukar diubah.
  • SHAH ALAM - Undang-undang yang lapuk atau tidak lagi relevan untuk dilaksanakan sememangnya boleh dipinda, namun dengan syarat pemansuhan itu perlu mengikut proses telah ditetapkan.