PORT KLANG - Selepas kejayaan perkongsian dengan Zhejiang Geely Holding Group (Geely) dari China, Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd (Proton) telah mengeksport semula kereta ke Timur Tengah bermula dengan 453 unit model Persona dan Gen2.

Penghantaran itu telah dibuat secara simbolik melalui satu majlis yang dirasmikan oleh Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton Datuk Radzaif Mohamed di pelabuhan Westports di sini  hari ini, dengan deretan kereta Proton dipandu memasuki kapal kargo Grand Diamond.

Kumpulan pertama sebanyak 453 kereta dengan pemanduan tangan kiri itu dijangka tiba di Aqaba, Jordan dalam tempoh dua minggu dan akan diedarkan di Timur Tengah oleh pengimport kenderaan Jawarhat Al-Bakhet.

Pengeksportan semula Proton menandakan peralihan dalam perniagaan syarikat itu bagi mengembangkan dan mengukuhkan pasaran antarabangsa selepas tidak aktif sejak tiga tahun lepas.

"Selain memastikan kereta Proton terus menguasai pasaran tempatan, kami mensasarkan sektor eksport sebagai fokus utama kami pada masa hadapan.

"Kami mengutamakan eksport kenderaan ke negara-negara Asean kerana mereka lebih dekat sebelum memasuki negara lain kerana kami memiliki produk yang sesuai dengan mereka," katanya.

Eksport Proton terakhir ke Timur Tengah adalah ke Mesir pada 2015.

Sementara  itu, Pengarah Sektor Pemasaran Antarabangsa Proton, Steven Xu Yuan berkata sebanyak 2,200 kereta Proton disasarkan untuk dieksport ke beberapa buah negara pada tahun ini.

Kualiti kereta  Proton telah bertambah  baik, menyamai standard mutu Volvo, ini menyebabkan pengimport  antarabangsa semakin yakin dengan kereta nasional itu dan bilangan pengedar luar negara yang baharu juga meningkat.

"Kami berharap aktiviti ini akan  berkembang dengan pesat dan menjangkakan eksport akan  mencecah 100,000 unit (setahun) dalam tempoh lima tahun akan  datang," katanya  sambil menambah bahawa Proton sedang merancang untuk membuka kemudahan perkilangan di luar negara selaras dengan sasaran tersebut.

"Jika anda bandingkan dengan mana-mana penanda aras antarabangsa OEM (Pengilang Peralatan Tulen), contohnya Hyundai, mereka menghasilkan tiga juta kereta setiap tahun untuk Korea tetapi pasaran antarabangsa mereka mengeluarkan 4.5 juta kereta melalui kemudahan pembuatan yang terletak secara strategik di enam buah negara.

"Proton juga melihat ke arah yang sama dalam masa terdekat," katanya. - Bernama