PERMOHONAN rumah yang dibina dalam projek Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) adalah terbuka kepada semua rakyat jelata yang berkelayakan tanpa mengira kaum.

Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar menjelaskan, tujuan kerajaan memperkenalkan projek perumahan ini adalah untuk membantu golongan miskin dan sederhana yang tidak mampu membeli rumah.

"Selain Prima, projek-projek yang dijalankan kerajaan seperti MyHome dan MyDeposit sememangnya untuk membantu golongan yang tidak mampu miliki rumah tanpa membezakan kaum," katanya dipetik dalam Sin Chew Jit Poh.

Beliau berkata demikian ketika mengadakan majlis penerangan kepada wakil-wakil daripada 30 persatuan Cina, kelmarin.

Turut hadir  pada majlis itu, Ketua Pegawai Eksekutif PR1MA, Datuk Abdul Mutalib Alias.

Noh berjanji kerajaan akan membina lebih banyak rumah kepada golongan yang memerlukan sekiranya mempunyai kawasan tanah yang mencukupi.

Manakala Abdul Mutalib memberitahu, sehingga projek PPR1MA dimulakan pada tahun 2013, sejumlah 1.34 juta orang telah berdaftar dengan 67 peratus adalah terdiri daripada kaum Melayu; Cina, 22 peratus dan India, 5 peratus.

"Saya harap dengan menganjurkan majlis penerangan ini, ia akan menggalakkan lebih ramai kaum Cina yang berkelayakan membuat permohonan untuk memiliki rumah sendiri," katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • NEGARA kita memerlukan sekurang-kurangnya 34 sekolah rendah Cina baharu bagi memenuhi permintaan rakyat, khususnya masyarakat Cina.
  • GOLONGAN peniaga menyifatkan cadangan kerajaan mengehadkan waktu operasi restoran dan kedai kopi sehingga 12 tengah malam pastinya akan menjejaskan sumber pendapatan mereka.
  • WALAUPUN jumlah penganggur di negara kita telah mencecah 600,000 orang, namun majoritinya masih tidak berminat menceburi bidang-bidang kerja berat seperti yang dilakukan pekerja warga asing.
  • Akibat dikenakan syarat-syarat yang ketat, ramai pengusaha kedai kopi dikatakan sudah tidak menjual rokok dan minuman keras di premis mereka.
  • WALAUPUN kemunculan media baharu mengubah cara kehidupan manusia pada hari ini, buku dan surat khabar dipercayai akan terus menjadi media penting dan tidak akan terpinggir sampai bila-bila.