SHAH ALAM - Persatuan belia perlu lebih aktif dan menggunakan pendekatan baharu bagi menarik minat para belia untuk berpersatuan, kata Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata mereka perlu menjalankan program yang lebih relevan dan tidak hanya tertumpu kepada  aktiviti sukan dan hiburan.

"Program Majlis Belia Malaysia (MBM) dengan menganjurkan program “MBM in Business” (MIB) bagi menggalakkan  belia berniaga perlu dijadikan contoh bagaimana pertubuhan belia boleh kekal relevan dengan perkembangan semasa," katanya berucap ketika merasmikan  Mesyuarat Agung Tahunan Majlis Belia Selangor (MBS) di sini hari ini.

Katanya penglibatan golongan belia dalam persatuan atau majlis belia adalah agak rendah iaitu kira-kira 30 peratus sahaja.

Katanya pada zaman dahulu persatuan dan majlis belia dianggap penting kerana ia merupakan satu-satunya platform untuk golongan belia menyampaikan idea kepada kerajaan.

"Berbeza masa sekarang, golongan belia hanya perlu menggunakan laman sosial seperti Twitter dan idea tersebut akan diberi perhatian oleh kerajaan.

Ini merupakan transformasi persatuan dan majlis belia pada masa kini. Namun kita yakin zaman kecemerlangan dapat dikembalikan sekiranya pertubuhan memberikan apa yang diperlukan golongan belia mengikut perkembangan semasa," katanya.

Khairy turut menggesa lebih ramai belia wanita menerajui pucuk pimpinan pertubuhan belia. – Bernama
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mahu golongan belia di negara ini memanfaatkan peluang pekerjaan yang lebih meluas yang diwujudkan menerusi Bajet 2018.
  • KUALA LUMPUR - Semakin ramai generasi belia kini bekerja secara bebas disebabkan fleksibilitinya yang ditawarkan.
  • KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mahu generasi baharu terus menjadi pemangkin yang membawa Malaysia ke peringkat lebih tinggi.
  • KUANTAN - Pemangku Raja Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah mengingatkan pemimpin di negara ini agar sentiasa membimbing golongan belia supaya mereka mampu menjadi pelapis pemimpin negara serta insan yang berupaya menyumbang kepada kesejahteraan dan kemajuan negara.