GEORGETOWN - Perkhidmatan baharu Langkawi Ferry Services Sdn Bhd (LFS) yang menawarkan perjalanan dari Kuala Langsa, Acheh ke Pulau Pinang dilihat dapat menjadi pemangkin kepada peningkatan pelancongan perubatan di negeri ini.

Pengarah Urusan yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Penang Port Sdn Bhd (PPSB), Datuk Ahmad Ibnihajar berkata, Pulau Pinang memang menjadi tumpuan ramai penduduk Acheh bagi mendapatkan rawatan di kebanyakan hospital di negeri ini.

"Perkhidmatan baru ini merupakan satu permulaan yang baik untuk ke peringkat yang seterusnya. Pada peringkat awal ini, kita menyediakan feri untuk penumpang dan mungkin di masa akan datang kita sediakan kemudahan pengangkutan barang-barang untuk tujuan eksport dan import.

"Pulau Pinang memang menjadi tumpuan penduduk di Acheh dari aspek pelancongan perubatan. Ramai yang datang ke sini untuk mendapatkan rawatan, selain itu mereka juga datang ke sini untuk tujuan pendidikan," katanya kepada pemberita sebelum mengadakan lawatan ke Terminal Kapal Persiaran Jeti Swettenham di sini, hari ini.

Terdahulu Ahmad dan delegasi Acheh yang diketuai Walikota Langsa, Usman Abdullah telah mendengar taklimat yang disampaikan oleh Pengarah Eksekutif TYC Resources Sdn Bhd, Thong Yow Chuan iaitu pihak pengurusan untuk perkhidmatan feri bagi laluan Pulau Pinang-Kuala Langsa.

Bagi laluan Kuala Langsa-Pulau Pinang, ia akan dikendalikan Sumber Juwita.

Ahmad berkata, selain memajukan pelancongan perubatan, perkhidmatan feri itu juga memberi kemudahan kepada penduduk Pulau Pinang yang mempunyai kampung halaman di Acheh untuk pulang menziarahi sanak-saudara mereka di sana.

"Fokus kita, sekiranya dari Acheh ke Pulau Pinang ialah pelancongan perubatan dan pendidikan. Sekiranya dari Pulau Pinang, ia lebih kepada hubungan perdagangan dan juga kekeluargaan kerana ramai juga penduduk di sini berasal dari Acheh," katanya.

Beliau berkata, perkhidmatan feri yang akan memulakan perjalanan pertamanya pada 21 Februari ini dari Pulau Pinang, juga menawarkan harga istimewa selama sebulan kepada orang ramai.

Katanya bagi perjalanan pergi-balik Pulau Pinang-Kuala Langsa, hanya RM180 dikenakan untuk tambang bagi penumpang dewasa dan RM120 bagi kanak-kanak bawah 12 tahun.

Perjalanan pergi-balik Kuala Langsa-Pulau Pinang, tambangnya ialah 500,000 rupiah dan 325,000 rupiah, masing-masing untuk orang dewasa dan kanak-kanak.

Perjalanan kira-kira tiga hingga empat jam boleh memuatkan sehingga 192 orang penumpang dalam satu-satu masa. 

Ahmad berkata, untuk permulaan, hanya dua perjalanan seminggu diadakan dari Pulau Pinang ke Kuala Langsa iaitu pada hari Isnin dan Rabu sementara laluan Kuala Langsa ke Pulau Pinang pada hari Selasa dan Khamis.

Orang ramai boleh mendapatkan tiket secara atas talian yang dikendalikan LFS di Pulau Pinang manakala di Kuala Langsa dan Medan, tiket boleh dibeli secara manual.

Sementara itu Usman berkata perkhidmatan baharu itu secara tidak langsung dapat mengukuhkan kembali hubungan antara dua wilayah yang pernah terjalin sejak zaman Kesultanan Melayu dari aspek perdagangan.

"Sebenarnya, satu ketika dahulu Kuala Langsa dan Pulau Pinang memang sudah ada perhubungan dari aspek perdagangan," katanya. 

Selain itu katanya, perkhidmatan itu secara tidak langsung dapat menjimat kos dan masa bagi penduduk Acheh yang ingin mendapat rawatan di hospital di Pulau Pinang, kerana tidak perlu ke Medan terlebih dahulu dan menggunakan pengangkutan udara untuk ke Pulau Pinang. - Bernama