SHAH ALAM – Kakitangan awam melahirkan rasa syukur dan mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak susulan pengumuman sembilan perkara terutama faedah pemindahan gaji sebanyak satu kenaikan gaji tahunan (KGT) yang akan dilaksanakan pada 1 Julai ini.

Menerusi pengumuman berkenaan, 1.4 juta penjawat awam akan menerima kenaikan antara RM80 hingga RM320.

Ia sebahagian daripada sistem saraan baru iaitu Sistem Saraan Transformatif (SST).

Rata-rata penjawat awam yang ditemui Sinar Harian Online, khususnya pasukan keselamatan, menyambut baik pengumuman berkenaan yang dilihat dapat meringankan kos sara hidup yang semakin meningkat.

Anggota polis trafik, Fazie Daud, 27, berkata, berita baik yang diumumkan perdana menteri menunjukkan keprihatinan kerajaan menjaga kebajikan penjawat awam, khususnya pasukan keselamatan yang kerap berdepan risiko ketika bertugas.

“Saya ucapkan terima kasih kepada perdana menteri di atas pengumuman ini. Ini menunjukkan kerajaan komited membela nasib penjawat awam. Pengorbanan dan komitmen kami dihargai,” katanya.

Pendirian yang sama turut disuarakan oleh rakan beliau, Mohd Izwan, 29, yang menyifatkan ia langkah proaktif bagi meringankan beban penjawat awam.

“Ia sedikit sebanyak membantu saya sekeluarga. Kenaikan ini membantu kami membeli barang keperluan dapur.

"Perbelanjaan khususnya di bandar besar seperti Shah Alam juga Kuala Lumpur tinggi. Jadi ia membantu kami sekeluarga,” ujarnya.

Sementara itu, pegawai bomba, Shahrudin Mohammad, 49, berkata, pengumuman yang dibuat perdana menteri dapat melonjakkan produktiviti penjawat awam.

“Menerusi kenaikan ini dapat meringankan beban perbelanjaan harian juga persekolahan anak-anak. Ia secara tidak langsung merangsang kakitangan awam berkerja dengan lebih tekun,” jelasnya.

Bagi Jumari Hussin, 52, juga anggota bomba, berkata faedah pemindahan gaji sebanyak satu kenaikan gaji tahunan yang bakal diterima dapat menambah tabungan keluarga terutamanya yang berpangkat rendah.

“Saya bersyukur dengan pengumuman yang dibuat Perdana Menteri. Ia menunjukkan kerajaan prihatin akan masalah yang dihadapi kakitangan awam. Melalui kenaikkan gaji ini, kami mampu menyimpan lebih tabungan pada setiap bulan,” katanya.

Antara perkara yang diumumkan oleh Najib semalam:

- Mulai 1 Januari 2013, pangkat dalam ATM dan PDRM disetarakan dengan perkhidmatan awam iaitu Koperal ATM & PDRM dari gred gaji 17 kepada gred 22; Sarjan ATM & PDRM dari gred 27 kepada gred 29; Kapten ATM dan Penolong Penguasa Polis dari gred 41 kepada 44; Mejar ATM dan Timbalan Penguasa Polis dari gred 41 kepada 46A; Kolonel ATM dan Penolong Pesuruhjaya Polis dari gred 48 kepada 52

- 50,000 pegawai kontrak yang tamat kontraknya pada 31 Disember 2013, akan disambung lagi setahun. Kajian menyeluruh akan dilaksanakan kemudian

- Skim perkhidmatan dari gred 1 hingga 10, dinaik taraf kepada gred gaji kelayakan masuk PMR. Seramai 166,541 penyandang terima manfaat itu

- Kenaikan pangkat Kumpulan Pelaksana - dipendekkan tempoh kenaikan pangkat dari tempoh 15 tahun kepada 13 tahun. Ia melibatkan seramai 17,000 penjawat awam yang layak

- Kerajaan setuju luaskan kaedah pelaksanaan kenaikan pangkat iaitu Kenaikan Pangkat Laluan Pantas, Kenaikan Pangkat Laluan Pakar Bidang dan Kenaikan Pangkat Laluan Kemahiran Tinggi

-  Seramai 182,434 penjawat awam punyai gaji maksimum pada 2013 dan tidak dapat kenaikan gaji tahunan, semua struktur gaji maksimum dalam Jadual Gaji Minimum-Maksimum ditambah Kenaikan Gaji Tahunan sebanyak 3 KGT (Kenaikan Gaji Tahunan), berkuat kuasa 1 Januari 2013

- Sekiranya tiada pelarasan gaji atau semakan dibuat, kerajaan setuju beri Pergerakan Gaji Khas sebanyak tiga peratus kepada pegawai yang capai dan punyai gaji maksimum

- Dalam Skim Saraan Malaysia (SSM), bagi KGT Gred 1 hingga 11 dan gaji gred naik pangkat tidak dapat tampung kenaikan pangkat, kerajaan setuju buat tambah baik sebelum akhir 2013 berpandukan prinsip saraan sejagat iaitu kadar upah untuk kerja relativiti dan pariti perkhidmatan serta "pay for performanca"

- Kerajaan setuju beri semua penjawat awam faedah pemindahan gaji sebanyak 1 KGT diawalkan pada 1 Julai 2013. Setiap penjawat awam terima antara RM80 hingga RM320. Ia membabitkan perbelanjaan sebanyak RM1.5 bilion

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Pelantikan bakat tempatan Kapten Izham Ismail untuk menerajui Malaysia Airlines Bhd (MAB) sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan (GCEO) syarikat penerbangan negara itu perlu disambut baik oleh semua pihak, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
  • KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mahu penguasaan bahasa Melayu di sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) ditingkatkan untuk terus memupuk perpaduan dalam kalangan rakyat negara ini.
  • KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini merasmikan Karnival Usahawan Desa (KUD 2017) anjuran Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) yang diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).
  • PUTRAJAYA - "Strategi 'Cloud First' atau Pengkomputeran Awan Pertama akan diperkenalkan dalam agenda nasional, bermula dengan sektor awam, kerana ia amat penting bagi transformasi digital organisasi," kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
  • KUALA LUMPUR - Kehadiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di perkarangan kompleks kuil Batu Caves, Selangor memeriahkan lagi perayaan Deepavali yang disambut hari ini.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.