SHAH ALAM - Pengendali hotel antarabangsa yang beroperasi di negara ini didesak menghormati kebebasan asasi beragama.

Timbalan Presiden Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Mohd Yusof Abdul Rahman berkata, ini kerana mereka beroperasi di sebuah negara yang menjadikan Islam sebagai agama rasmi.

“Soal pakaian adalah hak peribadi, apatah lagi sebagai wanita Islam, menutup aurat wajib.

"Apa juga polisi yang bertentangan, ia tidak terpakai,” katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata, sebarang prosedur operasi standard (SOP) antarabangsa yang diguna pakai hendaklah disesuaikan dengan undang-undang negara ini.

Menurut Mohd Yusof, pihak bertanggungjawab khususnya Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan wajar melaksanakan peraturan tertentu sebelum membenarkan pengendali hotel antarabangsa beroperasi di negara ini.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan turut menganggap, larangan itu sebagai satu diskriminasi.

“Mereka lupa di mana mereka beroperasi. Kalau duduk di negara ini, mereka perlulah ikut dasar dan perlembagaan kita,” katanya.

Menurutnya, Perlembagaan Persekutuan  menyatakan kebebasan beragama  dijadikan sandaran sebelum SOP itu dilaksanakan.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Pihak berkuasa tempatan (PBT) di seluruh negara perlu menggunakan kuasa yang telah diperuntukkan oleh undang-undang bagi memastikan kedudukan Islam dan hak umat Islam terus terpelihara.
  • MARAN - Kementerian Sumber Manusia masih meneliti untuk memuktamadkan keputusan yang perlu diambil dalam menyelesaikan isu larangan bertudung melibatkan pekerja wanita Islam di hotel.
  • KUALA LUMPUR - Larangan bertudung terhadap pekerja wanita di bahagian kaunter hotel tidak boleh diterima atau dirunding kerana ia satu penghinaan yang melanggar tiga perkara dalam Perlembagaan Persekutuan, tegas Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.
  • KUALA LUMPUR - Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan digesa mengadakan pertemuan dengan semua pengusaha hotel dinegara ini termasuk yang bertaraf antarabangsa.
  • SHAH ALAM - Persatuan Hotel Malaysia (MAH) tidak mempunyai sebarang kuasa bagi menentukan peraturan atau polisi agar diikuti hotel-hotel di negara ini, termasuk polisi pemakaian tudung bagi pekerja yang bertugas bahagian perkhidmatan pelanggan (frontline).