KUALA LUMPUR - Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan mendakwa orang Melayu hari ini telah kehilangan kekuatan di negara sendiri.

Katanya, ia berpunca daripada kerana wujudnya perselisihan dan pergaduhan di pelbagai peringkat.

"Di peringkat perniagaan, kita tak boleh nak sokong produk keluaran orang Melayu Islam sendiri, malah saling me jatuhkan. Orang agama pun begitu juga, sepatutnya mereka bersatu letakkan Islam di tertinggi dan disegani.

"Ini yang berlaku dari dahulu sehingga hari ini kalau kita mengaum pun orang tak kisah. Orang bukan Melayu saling bantu membantu antara mereka tapi kita saling bercakaran," katanya dalam Konvensyen Kebangkitan Ummah, hari ini.

Menurutnya, orang Melayu hari ini berdepan masalah sosial dan pelbagai cabaran.

"Kita perlukan satu perubahan segera kerana kita jauh ketinggalan, dipandang rendah dan dihina pihak lain. Ada dua pihak perlu bertanggungjawab membawa perubahan ini iaitu orang Melayu itu dan pemerintah.

"Apa anak-anak kita makan hari ini akan beri kesan di masa depan. Kalau makan benda tak elok, dah besar nanti apa akan jadi kepada mereka baik dari sudut sosial serta kesihatan. Ada kajian telah dibuat terhadap anak harimau kematian ibu lalu disusui ibu khinzir, bila dewasa tingkah laku harimau itu seperti khinzir," katanya.

 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR​ - Sebuah jawatankuasa khas menangani isu peminjam wang tidak berlesen atau Along perlu segera ditubuhkan berikutan isu tersebut sudah berlarutan hampir 10 tahun namun tiada jalan penyelesaian.
  • SHAH ALAM - Ibu bapa disaran mengamalkan pendekatan berjimat dan menghindari budaya 'semua mahu baru' dalam menyediakan keperluan persekolahan anak-anak.
  • SHAH ALAM - Lebih banyak isu kepenggunaan akan diselesaikan melalui Forum Pengguna, anjuran Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) pada 12 November ini.
  • SHAH ALAM - Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, antara penyebab yang menjadikan negara kita makin tenat ekonominya adalah berkaitan dengan pemberian gaji pengkuatkuasa yang rendah.