SHAH ALAM - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini mendakwa kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) mengamalkan pemerintahan ala komunis apabila kerajaan negeri pimpinannya iaitu Kelantan dinafikan hak daripada sebarang publisiti media kerajaan.

"Kami kerajaan di Kelantan, kami tak pernah diberi ruang di radio, TV. Ini bukan demokrasi, ini komunis," katanya pada program Bicara Cinta Tok Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan pelancaran buku Bicara Ini Demi Ilahi terbitan Kumpulan Media Karangkraf di sini, hari ini.Dalam ucapannya, Nik Aziz mengingatkan kepada rakyat Kelantan supaya pulang ke kampung halaman masing-masing untuk menunaikan tanggungjawab mengundi pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Tegasnya, mengundi adalah salah satu daripada tanggungjawab sebagai umat Islam.

Hidup ini katanya, memerlukan kaedah dan antara kaedah ciptaan manusia adalah pilihan raya yang diadakan bagi menentukan barisan kepimpinan di negara ini. Namun katanya, dalam pilihan raya, tidak seharusnya ada paksaan.

Rakyat, kata beliau, harus diberikan ruang selebar-lebarnya untuk memilih barisan kepimpinan yang mereka yakini.

"Saya minta kepada rakyat Kelantan, kita negara demokrasi mesti keluar mengundi. Kerajaan ini dibuat oleh manusia. Semua manusia diminta mengundi. Jangan ada paksaan. Jangan ada paksaan raya," katanya.

Dalam ucapannya, Nik Aziz turut menekankan sebagai umat Islam, manusia perlu patuh kepada pencipta-Nya.

"Kita kena sedar, kita menumpang," kata Nik Aziz.

Pemimpin yang dilahirkan pada tahun 1931 ini kemudiannya membicarakan definisi cinta dalam konteks kehidupannya. Nik Aziz merupakan menteri besar Kelantan sejak tahun 1990.
Kelantan merupakan negeri yang menjadi lambang kekuatan Pas.

Pada PRU13, Kelantan adalah negeri yang menjadi sasaran utama Umno-Barisan Nasional untuk menawan kembali negeri kubu kuat Pas itu. Menggunakan slogan "Bo La Wei" dan "Tukar", Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yakin negeri itu dapat dikembalikan kepada Umno-BN.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KOTA BHARU - Keluarga Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak teragak-agak mengambil tindakan undang-undang jika seminar anjuran Amanah kelmarin, menyentuh keburukan bekas Menteri Besar Kelantan itu.
  • KOTA BHARU - Penyelaras Sukarelawan KL, Dr Ahmad Suhaimi Mad Aris mengimbau kembali pesanan Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat semasa hayatnya hingga tertubuhnya NGO yang berpangkalan di Kuala Lumpur itu.
  • KOTA BHARU - Ketua Pemuda Pas, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz mengingatkan penyokongnya agar tetap menyokong calon pilihan Pas untuk Pilihan Raya Kecil (PRK) di Sungai Besar dan Kuala Kangsar.
  • KOTA BHARU - "Ayah saya adalah ayah semua", ucap Ketua Pemuda Pas, Nik Muhammad Abduh Nik Abdul Aziz semasa ucapan penangguhan Muktamar Pemuda Pas ke-57 di KTC disini.
  • SHAH ALAM - Allahyarham Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat hanya akan berhenti memberikan kuliah ataupun tazkirah ketika beliau benar-benar tak sihat hingga tidak mampu memegang buku rujukan.