SHAH ALAM - Sinar Harian menafikan mengeluarkan sebarang berita kononnya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak bakal dipenjarakan sekiranya BN kalah dalam PRU14.

Berita tular yang disebarkan di media sosial memaparkan gambar Najib berserta kenyataan  'Andai saya (Najib) kalah, saya pasti mengikut jejak Anwar Ibrahim dan mungkin akan mati dalam penjara' telah disebarkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dengan menggunakan platform Sinar Harian Online.

Ketua Pengarang Sinar Harian Norden Mohamed berkata, penyiaran berita palsu berkenaan itu berniat jahat dengan mengaitkan Sinar Harian Online.

"Gaya penulisan yang terpapar itu tidak mengikut gaya penulisan (house style) Sinar Harian.

"Kandungan berita itu tidak mengandungi dateline (tempat), tarikh berita ditulis dan tiada 'watermark' (cop) Sinar Harian pada foto yang tersiar," katanya kepada Sinar Online.

Masthead Sinar Harian kerap digunakan sebagai penghias berita-berita palsu yang kemudiannya ditularkan. Pelayar internet dan media sosial perlu berhati-hati. Sila ke sinarharian.com.my atau ke Facebook Sinar Harian untuk mendapatkan berita yang telus dan tulus.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BUKIT GANTANG - Berita palsu yang disebarkan menerusi Internet boleh meruntuhkan kehidupan individu serta mengancam kestabilan negara, tidak kira apa juga niat ia ditularkan, kata Ketua Pegawai Operasi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) Datuk Mazlan Ismail.
  • SHAH ALAM - Golongan pelajar di negara ini diingatkan supaya tidak terpengaruh dengan berita palsu dan tidak sahih yang cuba disebarkan pihak tertentu untuk menjatuhkan pentadbiran kerajaan, terutamanya menerusi media sosial.
  • KUALA LUMPUR - Penyebar maklumat atau berita palsu di laman-laman sosial tidak akan terlepas daripada sebarang tindakan.
  • KUALA LUMPUR - Masyarakat di negara ini dinasihatkan agar tidak terpedaya dengan berita palsu kerana ada pihak-pihak tertentu yang ingin 'memberikan gambaran berbeza' tentang Malaysia, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.