SHAH ALAM - [DIKEMASKINI] Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik dijangka melepaskan jawatan Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dalam waktu terdekat.

Sumber rapat dengan pejabat Maszlee berkata, beliau memutuskan untuk berbuat demikian dengan mengambil kira pandangan semua pihak termasuk Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Seperti yang disebutkan sebelum ini, Dr Maszlee memang telah bercadang, merancang untuk melepaskan jawatan presiden.

"Beliau hanya mahu memegang buat sementara waktu sementara mencari pengganti beliau dan pada masa yang sama melaksanakan beberapa pembaharuan yang hendak dibawa di UIAM," kata sumber kepada Sinar Harian.

Sinar Harian difahamkan beliau akan berbuat demikian dalam waktu terdekat selepas istiadat konvokesyen UIAM yang bermula esok.

[ARTIKEL BERKAITAN: Lantikan Dr Maszlee bukan bersifat jawatan eksekutif]

Beliau dilantik sebagai presiden UIAM pada awal September lalu.

Beberapa pihak membantah pelantikan tersebut meskipun ada pihak yang mengalu-alukan keputusan atas alasan Maszlee merupakan mantan pensyarah UIAM.

Sebelum ini pengurusan UIAM berpandangan, Maszlee adalah calon yang ideal untuk jawatan tersebut.

Ini kerana beliau merupakan seorang bekas pensyarah UIAM selain pernah mengetuai Persatuan Staf Akademik UIAM dalam memperjuangkan hak-hak dan menjamin kebajikan para pensyarah.

Ditanya mengenai tempoh melepaskan jawatan itu, Maszlee akan mengumumakn kemudian.

"Tetapi adalah proses yang perlu dilalui. Ini termasuk keperluan seorang presiden ketika UIAM mengadakan majlis konvokesyen.

"Ini memerlukan sedikit masa. Proses pelantikan pengganti juga akan mengambil masa sedikit kerana pelantikan perlu persetujuan Perdana Menteri dan Sultan Pahang," kata sumber itu.

Maszlee sebelum ini pernah berkata, pelantikan beliau adalah untuk mengembalikan prestasi dan kegemilangan UIAM yang semakin menurun beberapa tahun kebelakangan ini.

“Saya berhasrat supaya UIAM menjadi Oxford negara Islam. Saya sudah bertemu reaktor UIAM dan berbincang perkara ini,” kata beliau.