PUTRAJAYA - Kerajaan akan senantiasa menyokong usaha menjadikan Malaysia sebagai pusat mencetak al-Quran kedua terbesar di dunia selepas Arab Saudi, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata, ia merupakan satu usaha yang cukup murni dan perlu diteruskan demi memartabatkan kalam Allah yang teragung itu.

"Saya sanggup memberikan kerjasama dan sokongan supaya cita-cita itu akan menjadi kenyataan," katanya semasa berucap melancarkan Al-Quran Al-Karim dan Terjemahan Lafziyyah (Perkata) terbitan Yayasan Restu di sini, hari ini.

Perdana Menteri berkata semoga usaha Yayasan Restu itu juga akan diberkati sekaligus dapat merealisasikan hasrat menjadikan negara pusat penerbitan al-Quran bertaraf dunia.

Naskah al-Quran itu dijual dengan harga RM90 senaskhah, menggunakan bahasa Malaysia terkini bagi setiap perkataan teks al-Quran pada halaman yang sama dan terdapat terjemahan di bawah setiap kalimah.

Ia juga dilengkapi terjemahan tafsir mukhtasirah (tafsir ringkas) di ruangan tepi, dicetak dalam empat warna dengan setiap juzuk dihiasi motif seni visual. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PUTRAJAYA - Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) telah mengenal pasti lebih 5,000 syarikat terbabit dalam penipuan pungutan dan tuntutan balik Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) sejak ia dilaksanakan pada 1 April 2015.
  • PUTRAJAYA - Jumlah sabitan kes pemerdagangan orang pada tahun 2017 meningkat kepada 147 berbanding 100 sabitan pada tahun 2016, kata Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri Datuk Seri Alwi Ibrahim.
  • PUTRAJAYA - Malaysia bersedia menjadi hab yang menawarkan akses kepada pendidikan berkualiti untuk pelajar kurang bernasib baik dari negara-negara bergolak, kata Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh.
  • PUTRAJAYA - Sebuah suruhanjaya perumahan perlu ditubuhkan bagi menyelaras semua agensi berkaitan perumahan bagi menangani pelbagai isu berkaitan khususnya rumah mampu milik, kata Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar.
  • PUTRAJAYA - Projek pembangunan prasarana dapat disiapkan dalam tempoh singkat menjadi fokus utama Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) tahun ini.