SHAH ALAM - Golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) tahu mereka melakukan kesalahan namun mereka memilih untuk menyembunyikan kesalahan tersebut.

Pendakwah bebas, Harry Zulkifli berkata, kebanyakan golongan tersebut tahu ada sesuatu yang tidak kena dengan diri mereka namun malu untuk bercerita kepada orang lain termasuk keluarga sendiri.

Menurutnya, mereka seharusnya memberitahu keluarga sekiranya mahu menyelamatkan diri dari terus terjerumus dengan gejala tersebut.

“Kalau kita fikir panjang, kalau kita nak selamatkan diri kita, sebaiknya kita beritahu orang terdekat, beritahu keluarga kita.

“Kita kena beritahu mereka supaya keluarga tahu macam mana nak jaga kita, tengok ke mana kita pergi dan pantau dengan siapa kita berkawan. Seeloknya bermula dari rumah pemantauan sebegitu.

“Saya ada kawan LGBT, mereka tahu apa yang mereka buat itu salah, ada yang tak kena tapi biasanya dia akan malu nak beritahu kepada orang lain,” katanya.

Tambah beliau, golongan tersebut perlu membuang persepsi bahawa mereka tidak akan berubah kerana usaha kembali kepada fitrah boleh berjaya sekiranya mereka benar-benar ingin berubah.

“Tiada istilah tak boleh berubah. Saya dulu sentiasa cakap saya tak boleh berubah. Saya berfikir saya mungkin boleh ubah fizikal tapi naluri tak boleh ubah.

“Tapi bila kita ikhtiar, bila kita usaha, macam saya minta nasihat dan lakukan perubatan Islam, saya minta pada ALLAH dan ALLAH hilangkan naluri itu sedikit demi sedikit,” ujarnya.