SHAH ALAM - Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendedahkan keputusan siasatan keracunan makanan laksa di Kedah berpunca daripada mi laksa yang diproses di premis pengusaha berkenaan.

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, agen penyebab keracunan dikesan dalam sampel klinikal pesakit dan sampel mi laksa yang terlibat.

“Berdasarkan hasil siasatan dan keputusan makmal yang lengkap diperolehi pada 21 Oktober 2018 (Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan Sungai Buloh dan Makmal Keselamatan Kualiti Makanan Pulau Pinang), agen penyebab keracunan makanan ini adalah Salmonella enterica serovar Weltevreden.

“Bakteria ini telah dikesan dalam sampel klinikal pesakit dan sampel mi laksa yang terlibat. Untuk makluman, dengan menggunakan kaedah ujian Pulse Field Gel Electrophoresis (PFGE), didapati bakteria tersebut berpunca dari satu sumber iaitu mi laksa yang dibeli pada 4 Oktober 2018 dari gerai terbabit,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Menurutnya, faktor risiko yang menyumbang kepada kejadian keracunan itu berkemungkinan berpunca daripada proses penyediaan mi laksa tersebut.

“Mi laksa yang dijual pada 4 Oktober tersebut dihasilkan di premis pemprosesan mi laksa, milik pengusaha yang juga tuan punya gerai tersebut.

“Faktor risiko yang menyumbang kepada kejadian keracunan makanan ini berkemungkinan berpunca daripada proses penyediaan dan penyimpanan mi laksa yang tidak bersih serta suhu penyediaan mi laksa semasa pemprosesan dan suhu pemanasan semula mi laksa sebelum dimakan tidak mencukupi untuk menyahkuman,” katanya.

[ARTIKEL BERKAITAN: Laksa kebok akan kembali beroperasi]

Noor Hisham berkata, gerai menjual laksa yang terlibat telah ditutup di bawah Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit 1988 sejak 8 Oktober 2018.

“Tuan punya gerai harus mengambil langkah pembaikan segera dengan memastikan semua keperluan Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985, Peraturan Kebersihan Makanan 2009 dan keperluan Pihak Berkuasa Tempatan dipatuhi sepenuhnya.

"Apabila semua telah dipatuhi, kemudian gerai boleh kembali beroperasi. Aktiviti pencegahan dan kawalan penyakit serta pendidikan kesihatan tentang pengendalian makanan yang selamat di premis makanan terbabit telah dijalankan oleh KKM," katanya.

Katanya, KKM juga akan terus mempergiat aktiviti pemantauan dan penguatkuasaan Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 serta Peraturan Kebersihan Makanan 2009 di semua premis makanan.

"Tindakan kompaun dan undang-undang boleh diambil ke atas tuan punya atau pengendali makanan yang tidak akur akan sebarang peruntukan di bawah Peraturan-peraturan tersebut," katanya lagi.

Noor Hisham memberitahu, sehingga kini, tiada lagi kes baru dikesan sejak 9 Oktober 2018 dan jumlah keseluruhan kes kekal 83 kes termasuk dua kematian dengan pecahan 34 kes di Perak termasuk dua kes kematian, 25 kes di Kedah dan 24 kes di Selangor.

Salmonella enterica serovar Weltevreden adalah salah satu daripada serotaip bakteria Salmonella spp.

 

 Jangkitan oleh bakteria ini boleh menyebabkan gejala seperti demam, muntah, sakit perut dan cirit-birit. Jangkitan lazimnya berlaku akibat pencemaran makanan dan air oleh bakteria ini.