TELAHPUN dua bulan lebih berlalu sejak PRU14 pada 9 Mei lepas.

Kerajaan baharu kelihatan amat memberangsangkan dengan pelantikan Kabinet pelbagai menteri dan timbalan menteri berdasarkan umur, kaum, agama, jantina dan parti politik.

Banyak pemikiran baharu dan semangat tenaga positif dari kebanyakan wakil terpilih untuk berkhidmat kepada rakyat dengan lebih baik, cara yang inklusif dan rendah hati.

Pesanan baharu yang dihantar Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sangat jelas. Tiada lagi acara berlebihan dan keseronokan yang menjejaskan kepentingan rakyat dan pembuangan merepek dengan menghapuskan pembaziran, kelampauan upacara gemilang, keterlaluan, rasuah dan penyalahgunaan kuasa.

Untuk menunjukkan dia bersungguh-sungguh, Dr Mahathir mencadangkan undang-undang baharu untuk mempertanggungjawabkan menteri.

Beliau juga mencadangkan langkah-langkah lain untuk memeriksa dan mengimbangi mereka yang memegang  jawatan berkuasa dan menjadikan kerajaan lebih telus dan bertanggungjawab sebagaimana ia dijalankan, terutamanya dalam pemberian kontrak dan pelaksanaan dasar dan projek.

Pertimbangan ini, mungkin, tidak pernah dialami sebelum ini selepas pilihan raya umum terdahulu.

Perasaan paling besar yang dirasakan majoriti orang biasa, termasuk ramai yang mungkin telah mengundi rejim lama tetapi dapat melihat dengan lebih jelas sekarang, ialah media cetak dan talian lebih bebas melaporkan dan menulis tentang rasa KEBEBASAN.

Kebebasan daripada takut bercakap dengan jujur​ dan tanpa kebencian, kebebasan untuk menuntut hak asas mereka dihormati dan kebebasan untuk mengharapkan pelayanan terbaik daripada pemerintah baharu.

Kebebasan daripada takut didiskriminasikan sebagai minoriti yang tidak mengancam atau tidak membahayakan orang lain.

Perlu ditekankan bahawa kebaikan atau kualiti yang diperlukan daripada para pemimpin dan menteri baharu mestilah perkataan – KEUTUHAN. Pengetahuan, kemahiran, kecerdikan dan pengalaman hanya akan datang selepas itu.

Tanpa keutuhan, pemimpin yang paling cerdik di dalam dunia akan akhirnya gagal untuk berkhidmat kepada rakyat.

Keutuhan tidak bermakna bahawa kerajaan baharu harus baik atau lembut pada mereka yang didapati menyeleweng dan mereka yang telah menyalahgunakan kuasa, kadang-kadang menggunakan teknikaliti kecil, untuk melayani kepentingan diri mereka sendiri.

Pada usia 93 tahun yang sihat, Dr Mahathir bukan sahaja Perdana Menteri tertua untuk negara ini, atau mana-mana negara lain di dunia, beliau juga yang paling disukai ramai.

Lebih-lebih lagi, beliau dilihat sebagai pemimpin yang berkeutuhan dan seolah-olah telah belajar dari pengajaran payah politik dalam tempoh awalnya sebagai  perdana menteri dari 1981 hingga 2003.

Jikalau pemilihan ala presiden diadakan esok, Dr Mahathir akan menang dengan mudah.

Cabaran sekarang ialah mencari pengganti yang sesuai sebagai perdana menteri yang diterima oleh kebanyakan ahli Parlimen.

Garis masa kira-kira dua tahun nampaknya telah dipersetujui Pakatan Harapan (PH) sekarang, dengan pengganti menunggu yang dipersetujui; Datuk Seri Anwar Ibrahim. Sama ada ia kira-kira dua tahun atau lima tahun, terdapat beberapa perbezaan tafsiran pemahaman dalam PH.

Tetapi, walaupun hanya untuk dua tahun, ia masih sangat lama dalam politik dan banyak perkara tidak dijangka mungkin berlaku.

Sebagai permulaan, Anwar Ibrahim perlu dipilih sebagai ahli Parlimen dan mungkin tidak semudah itu.

Bagaimanapun, sebagai langkah pertama ke hadapan, beliau telah memutuskan bertanding untuk jawatan Presiden PKR yang kini dipegang isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah.

Dalam pada itu, terdapat tujuh cabaran DALAMAN utama untuk kerajaan memberi tumpuan:

1. Membawa keadilan terhadap mereka yang terbabit rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang akan menyebabkan penguatkuasaan undang-undang, penyiasatan dan pendakwaan agensi dan mahkamah sibuk.

2. Membaik pulih dan meningkatkan kecekapan sistem penyampaian awam untuk memberi perkhidmatan kepada rakyat dengan lebih baik.

3. Meneliti undang-undang dan dasar lama dan mencadangkan baharu.

4. Menyemak dan merundingkan semula projek besar-besaran.

5. Mencadangkan dan melaksanakan projek baharu untuk menggalakkan pembangunan sosioekonomi.

6. Menggalakkan dan menanamkan keyakinan perniagaan dan menjamin pelabur.

7. Memastikan isu kaum dan agama dikendalikan secara proaktif dan tidak dimanfaatkan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Kemudian, terdapat cabaran-cabaran LUAR seperti persaingan pekerja ekonomi dan pengetahuan, isu-isu perdagangan dan pertikaian yang mungkin berlaku di rantau ini, sama-sama menggentarkan.

Untuk melaksanakan tugas-tugas di atas, negara memerlukan kerajaan yang kuat, bersatu padu dan demokratik; yang menghormati kedaulatan undang-undang dan menguatkan pemeriksaan dan imbangan sistem.

Dr Mahathir adalah pemimpin negara yang tidak dapat dipertikaikan hari ini. Tetapi dia akan memerlukan sekutu dalam seorang lagi negarawan yang juga seorang ahli Parlimen berkeutuhan dan mampu memegang negara bersama-sama sekiranya benda yang tidak difikirkannya berlaku sebelum penyerahan kuasa yang dirancang.

Terdapat beberapa pemimpin sedemikian rupa yang boleh memenuhi kehendak yang tinggi atau yang boleh menyerupai perdana menteri semasa.

Sekiranya terdapat ahli Parlimen negarawan, bolehkah mereka mula bekerjasama demi kebaikan lebih tinggi - untuk menjadikan Malaysia lebih maju, makmur, adil, bersatu dan membangun, dan menjadi lebih dihormati di peringkat antarabangsa?

* Artikel ini diterbitkan di The Sun pada 19 Julai 2018.