SHAH ALAM - Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali digesa mencari penyelesaian berhubung tindakan AS yang memulakan siasatan jenayah  berkaitan 1MDB.

Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar berkata, tindakan Apandi yang sehingga kini didakwa berdiam diri, dilihat memburukkan lagi imej negara.

“Sepatutnya institusi negara sejak awal lagi mencari jalan penyelesaian dengan melakukan pelbagai inisiatif sebagai usaha menyelamatkan imej dan dana negara.

“Sehingga ke tahap ini, Peguam Negara masih berdiam diri dan saya tak faham mengapa institusi dalam negara kita tidak boleh berfungsi, bukan untuk pembangkang tapi untuk selamatkan dana negara,” katanya selepas merasmikan aplikasi Sistem Pengurusan Data Pilihan Raya (Spera), semalam.

Nurul Izzah berkata, keadaan itu menggambarkan rakyat dan negara berada dalam keadaan berisiko.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SEREMBAN - Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub mengingatkan semua pihak agar tidak mempolitikkan peristiwa Memali yang berlaku 32 tahun lalu, demi kepentingan peribadi.
  • SHAH ALAM - Bekas Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff kecewa terhadap kerajaan kerana tidak memulakan tindakan pendakwaan jenayah berhubung penyelewengan dana daripada 1MDB.
  • KOTA BHARU - Amanah mendesak 1MDB menjelaskan sumber kewa-ngan yang diperoleh bagi membayar hutang bernilai kira-kira RM1.55 bilion kepada International Oilfield Investment Co (IPIC).
  • SHAH ALAM - Tindakan Amerika Syarikat (AS) memulakan siasatan jenayah terhadap wang yang didakwa dicuri daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) membuktikan, isu itu di tahap lebih serius.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.