KUALA LUMPUR - Kerajaan melihat kaedah pengapungan terkawal secara mingguan bagi penetapan harga minyak adalah bertepatan buat masa ini.

Menteri Kewangan II, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, ini kerana penetapan harga di Malaysia dipengaruhi pasaran bahan api dunia yang tidak tetap.

Bagaimanapun menurutnya, kerajaan bersedia mengambil inisiatif membantu rakyat sekiranya harga minyak terus meningkat.

“Jika dilihat pada pemulaan kaedah pengapungan secara mingguan ini dilaksanakan, sebanyak 17 sen diturunkan bagi RON95 dan 19 sen (RON97) serta sembilan sen (Diesel)…Masyarakat masih lagi mendapat manfaat kerana harganya masih munasabah dan terkawal.

“Namun jika harga minyak terus meningkat dengan mendadak, kita akan lihat bagaimana untuk membantu golongan bawahan ini mendapat tambahan dari segi bantuan. Namun pada masa ini, belum ada keperluan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program MyPrihatin Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) peringkat Parlimen Titiwangsa di sini, semalam.

Beliau mengulas mengenai isu kenaikan harga minyak sebanyak dua kali yang dilihat membebankan rakyat.

Pada masa sama, Johari tidak menolak kemungkinan peperangan di Syria turut memberi impak kepada kenaikan harga minyak dunia.

“Apabila ada serangan dari Amerika Syarikat terhadap negara itu (Syria) yang merupakan pengeluar minyak di rantau Asia Barat. Maka pelbagai pihak berpendapat bekalan minyak dunia akan terganggu...ini antara sebab berlaku peningkatan harga minyak secara mendadak,” katanya.

Pada Ferbruari, kerajaan umumkan kenaikan harga petrol RON95 dan RON97 naik 20 sen.

Rabu lalu harga runcit mingguan bagi petrol dan diesel diumumkan naik  berkuasa 6 hingga 12 April.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • LABUAN - Tahun 2017 diwarnai dengan pelbagai cabaran bagi Labuan, yang merupakan hab minyak dan gas (O&G) Malaysia apabila industri yang menjadi enjin pertumbuhan utama pulau bebas cukai ini terus mengalami kelembapan.
  • SHAH ALAM - Sejak pelaksanaan mekanisme pengumuman harga minyak baharu secara mingguan, didapati nilai perubahan yang sebenar cuma RM0.01, demikian laporan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) melalui perkongsian laman rasmi Facebooknya, hari ini.
  • KUALA LUMPUR - Harga runcit mingguan bagi petrol RON95 menurun 1 sen, menjadi RM2.29 seliter dari RM2.30.
  • SHAH ALAM - Kerajaan perlu bersedia memulangkan subsidi minyak kepada rakyat bagi mengurangkan beban rakyat jika harga pasaran minyak dunia meningkat pada tahun 2018.
  • BAGAN DATUK - Kerajaan sedang mengkaji beberapa mekanisme yang sesuai dalam menangani isu kenaikan harga petrol dan diesel sehingga membebankan rakyat.