PUTRAJAYA – Kementerian Dalam Negeri (KDN) mewartakan perintah larangan terhadap 21 penerbitan kerana kandungannya yang mungkin memudaratkan keselamatan, ketenteraman, moral dan kepentingan awam serta menggemparkan fikiran orang ramai.

Dalam satu kenyataan, Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Seri Alwi Ibrahim berkata, perintah larangan itu diwartakan melalui Warta Kerajaan P.U(A) 391 - 401 bertarikh 19 Disember 2017.

Beliau berkata, warta perintah larangan itu adalah mengikut Seksyen 7(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (Akta 301).

“Perintah ini menetapkan pencetakan, pengimportan, penghasilan, penghasilan semula, penerbitan, penjualan, pengeluaran, pengelilingan, pengedaran atau pemilikan hasil penerbitan ini adalah dilarang secara mutlak di Malaysia.

“Secara keseluruhannya, kesemua penerbitan berkenaan dilihat boleh memudaratkan atau mengelirukan pembaca terutamanya generasi muda di mana ia tidak sesuai untuk dijadikan bahan bacaan umum,” katanya.

Senarai tajuk penerbitan yang dilarang:

Assalamualaikum : May Peace Be Upon You Observations On The Islamisation Of Malaysia

“Qun Jiao Wang Shi”

“36F Da Bo Mei De You Huo”

“Gou Nan Nv No. 2”

Antithesis

Loaded (No. Keluaran 242)

100 Keajaiban Di Dunia

Amalan Mustajab Dan Murah Rezeki

Senjata & Pendinding Mukmin

Asma Ul-Husna : Rahsia Dan Amalan 99

Nama Allah

Rahsia Dan Kelebihan Kayu Kokka : Jenis Kayu Bahtera Nabi Nuh AS - Tongkat Nabi Musa AS

Perjalanan Yang Cemerlang 1930 - 1980 Mempromosi fahaman komunisme.

Intense Pleasure

Warisan Ilmu Tok Kenali Kelantan - Hampir Tidak Kesampaian Berakhir Tiada Kesudahan

Warisan Ilmu Tok Kenali Kelantan - Dimanakan Ku Cari Ganti

Warisan Ilmu Tok Kenali Kelantan - Jangan Sampai Terlihat Adanya Diri

Warisan Ilmu Tok Kenali Kelantan - Pencarian Ilmu Dipenghujung Rasa

Agama Masa Depan : Perspektif Filsafat Perennial

25 Kisah Mukjizat Rasulullah

Meneladani Rasulullah & Cerita Lain

Sehubungan itu, Alwi berkata individu yang mencetak, mengimport, menghasilkan, menghasilkan semula, menerbit, menjual, mengeluar, mengeliling, menawarkan untuk menjual, mengedar atau ada dalam milikannya telah  melakukan suatu kesalahan

"Mereka boleh disabitkan dengan penjara tidak melebihi tiga tahun atau denda tidak lebih RM20,000 atau kedua-duanya sekali di bawah Seksyen 8(2) Akta 301," katanya.

Alwi juga menyarankan agar orang ramai yang mendapati penerbitan itu masih ada di pasaran boleh membuat aduan kepada Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran, KDN di talian 03-88868047 atau faks 03-88891682 atau melalui Sistem Pengaduan Awam Bersepadu KDN di http://moha.spab.gov.my. - Bernama