SERDANG - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) hari ini meminta agar penjawat awam yang tidak memilih opsyen umur persaraan 60 tahun dibenarkan menandatanganinya semula.

Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman berkata ini kerana pihaknya menerima banyak aduan bahawa ada penjawat awam tidak memilih opsyen itu kerana tidak diberi penerangan sewajarnya.

"Jadi bila pihak Cuepacs sudah memberikan penjelasan berhubung perkara itu barulah mereka faham dan berhasrat untuk menandatangani opsyen itu," katanya kepada pemberita selepas majlis Himpunan Transformasi dan Ikrar Intergriti Pembantu Makmal Penolong Pegawai Sains Institusi Pengajian Tinggi Awam di sini.

Selain itu, beliau juga meminta agar penjawat awam yang dipaksa memilih opsyen skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SPBA) tanpa disertakan penyata pergerakan gaji dibenar memilih semula sama ada kekal dengan Skim Saraan Malaysia (SSM) atau sebaliknya.

"Ini kerana ada yang hanya diberikan penyata kenaikan di bawah skim SBPA selepas tandatangan borang tersebut dan kemudian mendapati ada beberapa kemusykilan dalam dalam pergerakan gaji yang ditawarkan," katanya.

Katanya Cuepacs masih menerima banyak rungutan mengenai SPBA antaranya daripada penjawat awam yang sudah mencapai tangga gaji maksima.

Segala aduan katanya, akan dipanjangkan kepada Jabatan Perkhdimatan Awam (JPA) kerana dalam masa terdekat akan ada lagi pertemuan untuk membincangakn isu
berbangkit.

Tarikh tutup bagi opsyen persaraan 60 ialah pada 30 Disember lepas, sementara opsyen SPBA dilanjutkan kepada 15 Januari ini.

Sementara itu, Cuepacs juga katanya mendesak agar hampir 700  pembantu makmal di IPTA seluruh negara, dinaik taraf kepada penolong pegawai sains sebagaimana persetujuan yang telah dicapai antara Kementerian Pengajian Tinggi dan pihak universiti dua tahun lepas.

"Ada univeritsi yang telah pun menaik taraf jawatan itu seperti di Universiti Malaya dan Universiti Putra Malaysia, universiti lain belum ada lagi kalau ada pun dalam bilangan yang kecil, " katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SERDANG - Cadangan Pertubuhan Kebajikan Serantau Muslim (Serantau Muslim) untuk memasukkan anak-anak pelarian Rohingya ke Sekolah Agama Negeri (SAN) mendapat sokongan mufti beberapa negeri.
  • SERDANG - Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) akan menyertai Himpunan Solidariti Perdana: Intifada Selamatkan Baitulmaqdis yang berlangsung di Masjid Putra, Putrajaya esok.
  • SERDANG - Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi meminta penunggang motosikal agar lebih berdisiplin di jalan raya supaya golongan itu tidak terus menjadi penyumbang kepada peratusan tinggi jumlah kematian akibat kemalangan jalan raya.
  • SERDANG - Program Sahabat Ride 2017 dianjurkan oleh Biro Sukan dan Riadah, Sahabat Masjid Universiti Putra Malaysia (UPM) dengan kerjasama Pusat Islam UPM yang bermula sejak jam 7.30 pagi, semalam.
  • SERDANG - Industri automotif Malaysia harus melihat secara proaktif perkembangan kerjasama strategik antara DRB-Hicom Bhd dan syarikat China, Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd, dalam pemilikan Proton Holdings Bhd antaranya dalam usaha meningkatkan pemasaran kereta nasional ke peringkat antarabangsa, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.