SERDANG - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) hari ini meminta agar penjawat awam yang tidak memilih opsyen umur persaraan 60 tahun dibenarkan menandatanganinya semula.

Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman berkata ini kerana pihaknya menerima banyak aduan bahawa ada penjawat awam tidak memilih opsyen itu kerana tidak diberi penerangan sewajarnya.

"Jadi bila pihak Cuepacs sudah memberikan penjelasan berhubung perkara itu barulah mereka faham dan berhasrat untuk menandatangani opsyen itu," katanya kepada pemberita selepas majlis Himpunan Transformasi dan Ikrar Intergriti Pembantu Makmal Penolong Pegawai Sains Institusi Pengajian Tinggi Awam di sini.

Selain itu, beliau juga meminta agar penjawat awam yang dipaksa memilih opsyen skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SPBA) tanpa disertakan penyata pergerakan gaji dibenar memilih semula sama ada kekal dengan Skim Saraan Malaysia (SSM) atau sebaliknya.

"Ini kerana ada yang hanya diberikan penyata kenaikan di bawah skim SBPA selepas tandatangan borang tersebut dan kemudian mendapati ada beberapa kemusykilan dalam dalam pergerakan gaji yang ditawarkan," katanya.

Katanya Cuepacs masih menerima banyak rungutan mengenai SPBA antaranya daripada penjawat awam yang sudah mencapai tangga gaji maksima.

Segala aduan katanya, akan dipanjangkan kepada Jabatan Perkhdimatan Awam (JPA) kerana dalam masa terdekat akan ada lagi pertemuan untuk membincangakn isu
berbangkit.

Tarikh tutup bagi opsyen persaraan 60 ialah pada 30 Disember lepas, sementara opsyen SPBA dilanjutkan kepada 15 Januari ini.

Sementara itu, Cuepacs juga katanya mendesak agar hampir 700  pembantu makmal di IPTA seluruh negara, dinaik taraf kepada penolong pegawai sains sebagaimana persetujuan yang telah dicapai antara Kementerian Pengajian Tinggi dan pihak universiti dua tahun lepas.

"Ada univeritsi yang telah pun menaik taraf jawatan itu seperti di Universiti Malaya dan Universiti Putra Malaysia, universiti lain belum ada lagi kalau ada pun dalam bilangan yang kecil, " katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SERDANG - Perdana Menteri kelima, Tun Abdullah Ahmad Badawi dianugerahkan Felo Institut Tadbiran Awam Negara (Intan) 2017 pada istiadat penganugerahan Diploma Pascasiswazah Intan di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (Maeps) di sini hari ini.
  • SERDANG - Hari Peladang, Penternak dan Nelayan 2017 (HPPNK 2017) mencapai kejayaan gemilang dengan mencatatkan jualan sebanyak 900 peratus berbanding sasaran yang ditetapkan, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.
  • SERDANG - Pihak berkuasa tempatan (PBT) perlu memikirkan penyesuaian ke atas peraturan sedia ada bagi membolehkan peniaga ‘food truck’ atau trak makanan menjalankan perniagaan mereka.
  • SERDANG - Kesedaran mengenai kepentingan penggunaan teknologi dan pengurusan data dalam industri pertanian dalam kalangan pengamal pertanian negara kini hanya pada tahap 20 peratus, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.
  • SERDANG - Industri tuna mampu memberi pulangan lumayan kepada negara berdasarkan kepada permintaan tinggi di peringkat global.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.