ALOR SETAR - Harga ikan kembung di Pasar Besar Alor Setar melambung daripada RM3 kepada RM10 sekilogram, malah ada beberapa kawasan sehingga RM12 sekilogram, sejak sebulan lepas yang didakwa disebabkan bekalan tidak mencukupi.

Peniaga Ali Harun, 43, berkata cuaca yang tidak menentu menyebabkan nelayan tidak dapat ke laut.

Ali, yang mendapatkan bekalan ikan dari Kuala Kedah, berkata sebelum ini diaboleh mendapat sehingga 500 kilogram sehari tetapi kini hanya memperoleh 60kilogram.

"Harga dari peraih RM8.50 menyebabkan kami terpaksa jual RM10. Keuntunganberkurangan tidak seperti sebelum ini kerana pelanggan enggan membeli banyak," katanya ketika ditemui di Pasar Besar Alor Setar hari ini.

Seorang lagi peniaga Ghazali Abdul Rahman, 72, berkata disebabkan harga ikanmelambung, ada pelanggan tetapnya kejut dan mengeluh kerana ia terlalu mahal walaupun bukan pada hari perayaan.

Katanya ada antara pelanggan yang mengetahui situasi semasa harga ikan tidakmerungut malah hanya membeli pada kuantiti yang sedikit tidak seperti sebelumnyatetapi dia percaya harga ikan itu akan kembali normal setelah bekalan mencukupi.

Tinjauan Bernama di Pasar Besar Alor Setar di sini mendapati rata-rata pelanggan membeli pada kuantiti yang sedikit tidak seperti sebelum ini yangmembeli tiga hingga lima kilogram.

Mohd Khir Hamid, 48, yang sering membeli ikan kembung di Pasar Besar itu,berkata kenaikan harga yang mendadak itu dirasai trutamanya oleh keluarga miskin atau berpendapatan rendah.

Tinjauan di Pasar Pekan Tokai di Pendang pula mendapati rata-rata peniagaterpaksa menjual ikan kembung pada harga RM12 sekilogram disebabkan harga yangdibeli dari peraih terlalu tinggi iaitu RM9.50 sekilogram.

Mohd Khairul Hisham Senaman, 25, berkata hasil jualannya sejak sebulan lalumenurun memandangkan pelanggan mula beralih kepada makanan lain yang lebih murah.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • ALOR SETAR - Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Kedah mencatat sejarah tersendiri apabila menyediakan perkhidmatan ambulans udara untuk penghantaran pesakit ke mana-mana hospital di negara ini.
  • ALOR SETAR - Islam tidak menghalalkan cara yang salah ketika berdakwah walaupun berniat baik.
  • ALOR SETAR - Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) memperkenalkan bantuan set kain kapan bagi memudahkan pengurusan jenazah golongan tidak berkemampuan.
  • ALOR SETAR - Misi mengumpul dana RM1 juta bagi melunaskan kos perubatan penjawat awam dari Kedah, Mohd Radzi Abd Hadi, 56, masih diteruskan ahli keluarganya.
  • ALOR SETAR - Petani di Mukim Telaga Mas memohon agar Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada) membina segera terowong saliran baharu bagi mengelak banjir berulang hingga menjejaskan tanaman padi mereka.