ALOR SETAR - Harga ikan kembung di Pasar Besar Alor Setar melambung daripada RM3 kepada RM10 sekilogram, malah ada beberapa kawasan sehingga RM12 sekilogram, sejak sebulan lepas yang didakwa disebabkan bekalan tidak mencukupi.

Peniaga Ali Harun, 43, berkata cuaca yang tidak menentu menyebabkan nelayan tidak dapat ke laut.

Ali, yang mendapatkan bekalan ikan dari Kuala Kedah, berkata sebelum ini diaboleh mendapat sehingga 500 kilogram sehari tetapi kini hanya memperoleh 60kilogram.

"Harga dari peraih RM8.50 menyebabkan kami terpaksa jual RM10. Keuntunganberkurangan tidak seperti sebelum ini kerana pelanggan enggan membeli banyak," katanya ketika ditemui di Pasar Besar Alor Setar hari ini.

Seorang lagi peniaga Ghazali Abdul Rahman, 72, berkata disebabkan harga ikanmelambung, ada pelanggan tetapnya kejut dan mengeluh kerana ia terlalu mahal walaupun bukan pada hari perayaan.

Katanya ada antara pelanggan yang mengetahui situasi semasa harga ikan tidakmerungut malah hanya membeli pada kuantiti yang sedikit tidak seperti sebelumnyatetapi dia percaya harga ikan itu akan kembali normal setelah bekalan mencukupi.

Tinjauan Bernama di Pasar Besar Alor Setar di sini mendapati rata-rata pelanggan membeli pada kuantiti yang sedikit tidak seperti sebelum ini yangmembeli tiga hingga lima kilogram.

Mohd Khir Hamid, 48, yang sering membeli ikan kembung di Pasar Besar itu,berkata kenaikan harga yang mendadak itu dirasai trutamanya oleh keluarga miskin atau berpendapatan rendah.

Tinjauan di Pasar Pekan Tokai di Pendang pula mendapati rata-rata peniagaterpaksa menjual ikan kembung pada harga RM12 sekilogram disebabkan harga yangdibeli dari peraih terlalu tinggi iaitu RM9.50 sekilogram.

Mohd Khairul Hisham Senaman, 25, berkata hasil jualannya sejak sebulan lalumenurun memandangkan pelanggan mula beralih kepada makanan lain yang lebih murah.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • ALOR SETAR - Bajet Kedah 2018 yang dibentangkan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah dilihat mengkagumkan rakyat, namun ia tidak lebih daripada untuk menarik sokongan politik rakyat menjelang PRU14.
  • ALOR SETAR - Subsidi minyak petrol dan diesel masih disalurkan secara bersasar selepas subsidi secara pukal bahan api itu ditarik balik.
  • ALOR SETAR - Petani di kawasan Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada) digalakkan menceburi semula tanaman kelapa dalam meningkatkan pengeluaran dalam negara selain menjana pendapatan sampingan.
  • ALOR SETAR - Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) menyediakan tambahan sembilan unit Keretapi Elektrik (ETS) bermula penghujung tahun depan susulan perkhidmatan itu mendapat sambutan amat memberangsangkan sejak dilancarkan Julai 2015.
  • ALOR SETAR - Dua pusat pemindahan sementara yang menempatkan 54 mangsa banjir kilat di Kubang Pasu telah ditutup apabila kesemua mereka dibenarkan pulang ke rumah masing-masing sejak pukul 10 pagi tadi.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.