SHAH ALAM – Debat Sinar Harian mengenai isu kalimah ALLAH antara Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar dan Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Khalid Samad yang dijadualkan hari ini (27 Januari 2014)  terpaksa dibatalkan.

Penasihat Eksekutif Editorial Kumpulan Media Karangkraf, Datuk Abd Jalil Ali berkata, keputusan di saat akhir ini dibuat setelah mengambil kira pelbagai sudut situasi terkini.

“Setelah meneliti pandangan dan nasihat daripada tokoh-tokoh agama, beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan juga mereka yang prihatin, kami mengambil keputusan untuk membatalkan debat ini,” katanya.

Beliau berkata, pandangan dan nasihat telah disuarakan pelbagai pihak menerusi akhbar, media sosial, e-mel dan surat-surat yang dihantar ke pejabat Sinar Harian.

“Kami memahami perasaan dan sentimen umum semasa dan justeru itu kami mengambil keputusan ini,” tegas beliau.

Sinar Harian turut memohon maaf kepada mereka yang telah bersedia untuk mengikuti wacana ini tetapi keputusan dibuat walaupun berat atas semangat keharmonian dan perpaduan.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA TERENGGANU - Semua pihak, terutama portal berita Malaysiakini perlu segera menghentikan penyiaran artikel yang telah mencetuskan perdebatan isu perkauman, kata Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Jailani Johari.
  • SEREMBAN - Sinar Harian memenangi kategori Anugerah Wartawan Cemerlang Bahasa Melayu pada Anugerah Sastera dan Media Negeri Sembilan yang diadakan di Klana Resort, di sini, malam ini.
  • BATU PAHAT - Peranan media konvensional kini semakin mencabar berbanding zaman sebelum kemerdekaan yang ketika itu lebih tertumpu kepada menyampaikan dasar-dasar pemerintah sahaja.
  • KOTA BHARU - Sinar Harian Kelantan menggondol empat anugerah sempena Malam Anugerah Kewartawanan Kelantan (MAKK 2016) yang berlangsung di Hotel Grand River View, malam kelmarin.
  • KUALA LUMPUR - Pasukan debat dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) hari ini sekali lagi mengulangi kejayaan mereka apabila dinobatkan sebagai juara dalam Kejohanan Debat Terbuka Bahasa Arab 2017 (IADCO 2017) bagi kategori universiti yang berlangsung di Kampus Utama UIAM di Gombak malam tadi.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.