KUALA LUMPUR - Kerajaan sedang mengkaji kemungkinan untuk memberi kuasa kepada Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) untuk mengambil tindakan terhadap sebarang kesalahan penggunaan Bahasa Melayu dalam iklan di tempat awam, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi berkata pada masa ini kuasa memantau kesalahan penggunaan Bahasa Melayu dalam iklan di tempat awam terletak di bawah bidang kuasa Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

"Penasihat undang-undang (kementerian) sedang jalankan kajian sama ada DBP akan diberi kuasa untuk ambil tindakan. Pada masa ini, kita masih mengharapkan kerjasama PBT untuk memastikan Bahasa Melayu dimartabatkan terutama oleh pihak swasta," katanya pada sesi soal jawab.

Katanya pendekatan DBP adalah lebih kepada menegur, menasihat dan mendidik dalam memartabat Bahasa Melayu berbanding menghukum pihak-pihak yang tidak menggunakannya dengan betul.

Menjawab soalan tambahan Datuk Ibrahim Ali (Bebas-Pasir Mas) yang ingin tahu sama ada DBP mempunyai kepakaran untuk melaksanakan penggunaan Bahasa Melayu dalam semua aspek, Mohd Puad berkata DBP mempunyai satu unit yang sentiasa membuat teguran dalam memastikan tahap dan mutu penggunaan Bahasa Melayu yang betul dan tepat oleh semua pihak.

Katanya, sehingga kini lebih sejuta istilah dalam kira-kira 60 bidang ilmu dalam 289 judul daftar istilah, glosari dan kamus dihasilkan oleh DBP sejak penggubalan istilah dibuat pada tahun 1956.

Justeru, beliau menolak dakwaan sesetengah pihak bahawa mata pelajaran Sains dan Matematik tidak boleh diajar dalam Bahasa Melayu.

"Saya yakin Bahasa Melayu boleh jadi bukan sahaja bahasa ilmu, tetapi bahasa perpaduan. Bahasa Melayu yang moden ini mampu bersaing dan tanggungjawab kita untuk pertahankannya agar tidak hilang di dunia," katanya.

Menjawab soalan asal Salleh Kalbi (BN-Silam) mengenai penggunaan istilah bahasa dalam Melayu yang dilihat semakin berleluasa, Mohd Puad menjelaskan bahawa perkataan yang berasal dari bahasa asing tetapi disesuaikan bentuk dan ejaan sebenarnya telah menjadi kata bahasa Melayu bukan lagi bahasa asing.

"Pengambilan istilah dari bahasa asing boleh dibuat jika sudah tiada lagi sumber dalam Bahasa Melayu baku, dialek atau bahasa serumpun," katanya.- Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, agenda pengangkutan darat negara bukan hanya tentang projek infrastruktur mega, oleh kerana, yang lebih penting adalah laluan ke arah peningkatan produktiviti dan keadaan hidup yang lebih baik bagi rakyat Malaysia.
  • KUALA LUMPUR - Tokoh sejarah negara Datuk Zainal Abidin Abdul Wahid, 84, meninggal dunia di kediamannya di Seksyen 14, Petaling Jaya hari ini akibat jangkitan paru-paru.
  • KUALA LUMPUR - Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menafikan meminta bantuan Interpol bagi mengesan kedudukan ahli perniagaan, Low Taek Jho.
  • KUALA LUMPUR - Kerajaan Pulau Pinang pimpinan DAP tidak mengguna pakai Garis Panduan Perancangan Pembangunan di Kawasan Bukit dan Tanah Tinggi yang menjadi rujukan pembinaan di negara ini, kata Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar.
  • KUALA LUMPUR - Waktu mengajar guru dan membuat urusan di sekolah tidak mencecah 45 jam seminggu, sekaligus bukan faktor utama untuk dikaitkan sebagai bebanan.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.