SHAH ALAM - Presiden Transparency International Malaysia, Datuk Akhbar Satar mencadangkan agar kepimpinan tertinggi negara mengisytiharkan harta kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Menurutnya, perkara itu perlu dalam memastikan rakyat kembali percaya pada pemimpin negara.

"Untuk peringkat pertama, Perdana Menteri hendaklah mengisytiharkan harta kepada SPRM, selain itu, Ketua Polis Negara (IGP), Peguam Negara, Ketua Hakim Negara dan ketua-ketua jabatan juga harus berbuat demikian.

"Namun begitu, Ketua Pengarah SPRM dan Pesuruhjayamnya pula hendaklah mengsiytiharkan harta mereka pada Parlimen, kemudian untuk peringkat kedua pula, minta ahli-ahli politik isytihar harta mereka menerusi 'online'," katanya ketika Wacana Sinar Harian Siri ke-46 'Rasuah dan Penyelewengan: Di Mana Maruah Kita' di Kumpulan Media Karangkraf, hari ini.

Tambah Akhtar lagi, beliau mendakwa pemimpin haruslah bersifat telus dengan rakyat.

"Pemimpin hendaklah bersikap telus dengan rakyat, tunjukkan contoh yang baik pada mereka supaya rakyat lebih percaya  seterusnya membuatkan keadan negara lebih baik.

"Dengan keadaan sekarang ini, maruah kita jatuh di tangga kebawah dan ramai orang dari negara lain memandang rendah pada Malaysia, justeru, kita haruslah memilih pemimpin yang betul, yang mengikut jejak langkah yang betul," katanya lagi.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Undang-undang yang ketat dan pembentukan sistem yang komprehensif bagi membendung jenayah rasuah tidak akan berjaya jika anggota masyarakat sendiri tidak mempunyai nilai moral yang baik, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.
  • ISKANDAR PUTERI - Menteri Besar Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin akan menjawab dakwaan yang mengaitkan dirinya dengan rasuah hartanah pada sesi penggulungan perbahasan Bajet 2018 di persidangan Dun Johor, Isnin ini.
  • SHAH ALAM - Istilah 'sumbang mahram' adalah label yang terlalu lembut bagi seorang perogol.
  • SHAH ALAM - Wacana Sinar Harian kembali lagi kali ini membawa topik kemasyarakatan yang berat iaitu tentang kes rogol atau kes sumbang muhrim.
  • PUTRAJAYA - Perkhidmatan awam berada pada landasan betul untuk mencapai status bebas rasuah dan salah guna kuasa menjelang tahun 2020, kata Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Dzulkifli Ahmad.