SHAH ALAM - Pensyarah Bahagian Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Madya Datuk Dr Asri Zainul Abidin hari ini mengingatkan umat Islam supaya lebih mengutamakan produk Muslim ketika berbelanja bagi membantu ekonomi umat Islam di negara ini.

Menurutnya, sebagai umat Islam kita perlu mempunyai sikap 'ukhuwah Islamiah' (persaudaraan sesama Islam) iaitu ingin membantu ekonomi sesama umat Islam.

"Saya bagi satu contoh, bila kita hendak beli ada dua produk, satu produk keluaran Muslim, satu lagi produk bukan Muslim, walaupun tidak salah hendak beli produk tersebut, sebab kuasa membeli adalah hak kita.

"Namun apabila kita beli produk yang Muslim tersebut, sekurang-kurangnya kita telah membantu saudara Muslim kita.

"Dengan itu kita boleh mempertingkatkan lagi taraf ekonomi umat Islam. Kita patut memberi keutamaan kepada barangan saudara Muslim walaupun kadangkala harganya lebih tinggi sedikit.

"Saya pun sentiasa memesan kepada isteri saya agar sekiranya ingin berbelanja, belilah produk keluaran Muslim," katanya ketika menjawab persoalan peserta Wacana Sinar Harian siri ke-26 berjudul 'Bagaimana Ekonomi Islam Mampu Kawal Pasaran' yang berlangsung di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, hari ini.

Turut hadir dalam wacana tersebut adalah tokoh korporat negara, Tan Sri Muhammad Ali Hashim dan Ketua Pengarah Institut bagi Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas), Wan Saiful Wan Jan.

Wacana kali ini menampilkan moderator yang tidak asing lagi, penganalisis politik Asia Barat dan Afrika, Dr Maszlee Malik.
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Unjuran bagi keseluruhan 2018 dilihat positif, dengan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar Malaysia (KDNK) dijangka menyederhana pada kira-kira lima hingga 5.5 peratus berikutan pemulihan ekonomi tahun lepas, kata Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Johari Abdul Ghani.
  • KUALA LUMPUR - Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia dijangkakan menyederhana kepada 5.0 peratus pada 2018, dengan asas pertumbuhan yang kukuh hasil daripada fundamental dunia yang kukuh selain harga minyak yang tinggi.
  • SHAH ALAM - Ekonomi Malaysia akan terus bertumbuh dengan baik pada tahun 2018 meneruskan kelangsungan yang berlaku pada tahun ini.
  • SHAH ALAM - Mangsa rogol perlu diajar cara mengendali diri sendiri, bagi memastikan perogol tidak terlepas daripada hukuman.
  • SHAH ALAM - Pesalah rogol terutama perogol kanak-kanak adalah kasta paling bawah bila dipenjarakan.