SHAH ALAM - Pensyarah Bahagian Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Madya Datuk Dr Asri Zainul Abidin hari ini mengingatkan umat Islam supaya lebih mengutamakan produk Muslim ketika berbelanja bagi membantu ekonomi umat Islam di negara ini.

Menurutnya, sebagai umat Islam kita perlu mempunyai sikap 'ukhuwah Islamiah' (persaudaraan sesama Islam) iaitu ingin membantu ekonomi sesama umat Islam.

"Saya bagi satu contoh, bila kita hendak beli ada dua produk, satu produk keluaran Muslim, satu lagi produk bukan Muslim, walaupun tidak salah hendak beli produk tersebut, sebab kuasa membeli adalah hak kita.

"Namun apabila kita beli produk yang Muslim tersebut, sekurang-kurangnya kita telah membantu saudara Muslim kita.

"Dengan itu kita boleh mempertingkatkan lagi taraf ekonomi umat Islam. Kita patut memberi keutamaan kepada barangan saudara Muslim walaupun kadangkala harganya lebih tinggi sedikit.

"Saya pun sentiasa memesan kepada isteri saya agar sekiranya ingin berbelanja, belilah produk keluaran Muslim," katanya ketika menjawab persoalan peserta Wacana Sinar Harian siri ke-26 berjudul 'Bagaimana Ekonomi Islam Mampu Kawal Pasaran' yang berlangsung di Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, hari ini.

Turut hadir dalam wacana tersebut adalah tokoh korporat negara, Tan Sri Muhammad Ali Hashim dan Ketua Pengarah Institut bagi Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas), Wan Saiful Wan Jan.

Wacana kali ini menampilkan moderator yang tidak asing lagi, penganalisis politik Asia Barat dan Afrika, Dr Maszlee Malik.
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Hubungan ekonomi yang kukuh dengan negara seperti Amerika Syarikat (AS) penting bagi Malaysia untuk mengukuhkan ekonomi dan meningkatkan prestasi perdagangan, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed.
  • KUALA LUMPUR - Ekonomi global dijangka berkembang 3.7 peratus tahun depan daripada 3.6 peratus yang diunjurkan untuk 2017, dipacu oleh pertumbuhan mampan di negara maju serta prestasi ekonomi pasaran membangun yang berkembang pesat dan ekonomi membangun (EMDE).
  • PUTRAJAYA - Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri hari ini mengingatkan warga kementerian itu dan penjawat awam amnya, agar tidak mudah terpengaruh dengan dakwaan Malaysia negara bankrap yang disebarkan menerusi media sosial.
  • KUALA LUMPUR - Ekonomi digital merupakan trend yang semakin berkembang dalam landskap perniagaan global, dengan jumlah organisasi, perniagaan dan pelabur yang melaksanakannya semakin meningkat.
  • PETALING JAYA - Tindakan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia untuk meningkatkan unjuran pertumbuhan Malaysia tahun ini adalah pengesahan yang negara ini berada di landasan betul untuk mencapai pertumbuhan tinggi dan menafikan tuduhan pengkritik, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.