WASHINGTON DC – AMERIKA SYARIKAT. Tanggapan kononnya Malaysia membazir dana, terutama Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Khazanah Nasional,  di luar negara adalah tidak betul, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana menteri berkata ada pihak yang cuba memesongkan fakta seolah-olah Malaysia menyumbang dana kepada Amerika Syarikat tanpa mendapat pulangan.

"Saya nak jelaskan, kerana orang yang ‘spinning’ seolah-olah kita pula nak ‘contribute’  dan tidak dapat apa-apa ‘in return’... (itu) tak betul.

"Sebab (contohnya) kita beli pesawat Boeing kerana kita nak jadikan Malaysia Airlines sebagai syarikat penerbangan yang kompetitif. Bila orang lain ada (pesawat) Dreamliner, kita pun kena ada," katanya.

Najib bercakap kepada media Malaysia sebelum mengakhiri lawatan kerja tiga hari di sini Rabu, dengan fokus lawatan ialah pertemuan beliau dengan Presiden Donald Trump di Rumah Putih pada Selasa.

Menurut perdana menteri, langkah seperti itu adalah untuk melaksanakan transformasi terhadap syarikat penerbangan nasional itu.

Kata Najib, begitu juga apabila KWSP melabur di Amerika, mereka akan mendapat pulangan yang besar dan memberi dividen kepada pekerja di Malaysia.

"Justeru, ia bukan satu hala, mereka pesongkannya seolah-olah saya datang sini nak membeli pengaruh Amerika Syarikat. Ini satu lagi pemesongan yang sangat negatif yang tak betul sama sekali," katanya.

[ARTIKEL BERKAITAN: Mengapa Malaysia ingin perkukuhkan Amerika?]

Najib berkata, tujuan Malaysia melabur dalam syarikat-syarikat teknologi tinggi adalah supaya syarikat tersebut kelak menjadi milik Malaysia.

Melalui cara itulah, katanya, Malaysia akan mendapat lebih pendapatan pada masa akan datang.

Menurut Najib, Malaysia kini sudah menjadi negara pengeksport modal dan keadaannya adalah sama apabila Amerika Syarikat membuat pelaburan di Malaysia.

"Hakikat bahawa kita kini sudah menjadi pengeksport modal menunjukkan Malaysia merupakan negara yang berjaya," katanya.

Menjelang lawatan tersebut, beberapa media, termasuk di Amerika Syarikat, cuba memberi publisiti buruk terhadap Najib dengan mengaitkan beliau dengan siasatan terhadap 1MDB.

Sebaliknya, menurut Najib, lawatannya berjalan lancar, lebih-lebih lagi sambutan mesra oleh Presiden Trump dan barisan penasihat kanannya.

"Dengan sambutan yang cukup baik oleh Presiden Trump, segalanya (tuduhan) meleset sama sekali dan tidak ada asas untuk diterima oleh rakyat Malaysia," katanya. – Bernama

 
Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Kabinet telah mengarahkan Jabatan Bomba dan Penyelamat untuk melakukan siasatan terhadap piawaian keselamatan di semua pusat tahfiz seluruh negara bagi memastikan kejadian kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, di sini baru-baru ini tidak berulang.
  • KUALA LUMPUR - "Umat Islam dituntut supaya melakukan suatu tranformasi atau perubahan minda dan budaya hidup yang berteraskan ajaran Islam yang sebenar-benarnya dalam konteks hijrah pada masa ini," kata Datuk Seri Najib Tun Razak.
  • KUALA LUMPUR - Lawatan kerja Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ke Amerika Syarikat atas jemputan Presiden Donald J. Trump seharusnya menjadi sesuatu yang diterima baik rakyat, bukannya diperkecilkan, kata bekas Duta Besar Malaysia ke Amerika Syarikat (AS), Datuk Dr Awang Adek Hussin.
  • KUALA LUMPUR - Penganalisis memuji komitmen Malaysia untuk meningkatkan lagi hubungan dengan Amerika Syarikat (AS) berikutan lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ke Washington DC, baru-baru ini.
  • KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menggesa masyarakat Cina negara ini supaya mengemukakan lebih ramai wakilnya kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) yang pelbagai kaum pada pilihan raya umum akan datang.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.