SHAH ALAM - Tindakan Amerika Syarikat (AS) memulakan siasatan jenayah terhadap wang yang didakwa dicuri daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) membuktikan, isu itu di tahap lebih serius.

Peguam dan pakar undang-undang, Syahredzan Johan berkata, berkemungkinan AS  menemui dokumen baharu yang diyakini bukti kukuh untuk dikemukakan di mahkamah jenayah.

“Tindakan ini membuktikan AS serius menangani isu 1MDB. Kalau kita lihat, tindakan DOJ (Jabatan Kehakiman) AS memfailkan saman sivil sebelum ini juga disifatkan antara tindakan terbesar DOJ dalam isu ini.

“Mungkin mereka mendapat bukti yang dirasakan cukup kukuh untuk dikemukakan di mahkamah jenayah,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Mengulas lanjut, Syahredzan berkata, siasatan jenayah itu dilihat sebagai satu tindakan lebih serius berbanding saman sivil yang dikenakan atas 1MDB.

“Saman sivil tidak melibatkan pendakwaan terhadap individu tetapi hanya digunakan untuk merampas harta benda yang didapati terlibat dalam kesalahan jenayah tersebut. Berbanding siasatan jenayah, beberapa individu berkaitan akan didakwa di mahkamah.      

“Bagaimanapun, siapa yang akan didakwa dan apa tindakan yang akan diambil masih belum dinyatakan lagi oleh AS,” katanya.

Beliau berkata, kesan tindakan siasatan itu bergantung kepada individu yang bakal disiasat dan tindakan yang akan dikenakan.

“Sekiranya siasatan jenayah itu ada kaitan dengan individu yang sering dinamakan seperti Jho low dan sebagainya, maka dakwaan yang dilemparkan terhadap 1MDB sebelum ini adalah terbukti.

“Ini akan memberi impak besar terutamanya dari aspek politik. Isu ini sering ditimbulkan terutamanya daripada pembangkang.  Saya kurang nampak isu ini beri kesan secara terus kepada negara,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Syarikat pelaburan strategik negara, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) diminta menjelaskan kepada rakyat berhubung bayaran penyelesaiannya sebanyak RM2.4 bilion kepada International Petroleum Investment Co (IPIC).
  • PUTRAJAYA - Malaysia tidak terhutang budi kepada sesiapa pun dalam isu melunaskan bayaran hutang 1Malaysia Development Bhd’s (1MDB), kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Johari Abdul Ghani.
  • KUALA LUMPUR - 1Malaysia Development Bhd (1MDB) telah membuat pembayaran penuh yang dijadualkan pada tarikh akhir 31 Dis, 2017 kepada International Petroleum Investment Co PJSC (IPIC).
  • KUALA LUMPUR - Krisis yang melanda 1 Malaysia Develompent Berhad (1MDB) tidak memberi kesan teruk terhadap ekonomi Malaysia.
  • KUALA LUMPUR - Kementerian Kewangan menjelaskan bahawa tempoh jangka masa bagi melengkapkan proses pengauditan ke atas penyata kewangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bagi tahun 2015 dan 2016 masih belum dapat dipastikan berikutan siasatan polis sedang berjalan sehingga kini.