IPOH – Penggiat seni di sekitar negeri disaran bergiat lebih aktif menerusi pelbagai aktiviti kesenian dan kebudayaan yang dianjurkan.

Pengarah Jabatan Kebudayaan dan Kesenian (JKKN) Perak, Jasmi Rasit berkata, penglibatan aktif itu diyakini mampu menarik minat orang ramai terutamanya golongan muda untuk mempelajari selok-belok mengenai perihal seni dan budaya.

Menurutnya, perkara berkenaan perlu diberi perhatian kerana ia (aktiviti) dilihat dapat menyemarakkan lagi dunia seni budaya khususnya di negeri ini.

““Secara tak langsung kita harap agar anugerah ini dapat membantu memberi perangsang kepada penggiat seni lain untuk mula bergiat aktif dalam bidang masing-masing,” katanya pada Majlis Anugerah Tokoh Seni Budaya Negeri Perak 2015, di sini.

Majlis berkenaan turut menyaksikan Dr Zabidin Ismail terpilih menerima  Anugerah Tokoh Seni Budaya 2015 atas penglibatan aktifnya khususnya dalam bidang penulisan termasuk sumbangannya melalui seni dan budaya.

Hadir sama, Pengerusi Lembaga Pengarah Tourism Perak, Mohamad Kamil Shafie.

Selain Anugerah Tokoh Seni Budaya Negeri Perak 2015, anugerah lain yang disampaikan pada majlis berkenaan melibatkan Anugerah Pendukung Seni (badan bukan kerajaan/NGO), Anugerah Penggiat Seni Dalam Kenangan dan Anugerah Pendukung Seni (Media) yang dianugerahkan kepada akhbar Sinar Harian.

Zabidin ketika ditemui melahirkan rasa terharu menerima anugerah berkenaan yang disifatkannya sebagai begitu berharga sekali.

Katanya, biarpun pernah diiktiraf sebagai Pejuang Sastera Negeri Perak  pada 2011 selain Ijazah Dr Kehormat pada 2013 lalu, anugerah Tokoh Seni Budaya yang dimenangi kali ini begitu istimewa terutamanya apabila mengenangkan semula perjuangannya dalam bidang penulisan, sasatera dan budaya.

“Sebenarnya anugerah ini satu cabaran buat saya untuk bergiat lebih aktif untuk membangunkan dunia persuratan di Perak iaitu bidang penulisan, sastera termasuk dokumentasi seni budaya.

“Perak banyak aset budaya, tetapi tidak ada usaha dilakukan untuk mendokumentasikannya. Sebagai contoh, tarian dabus. Perlu ada dokumentasi apa dia, sejarah dia, format tarian dan sebagainya.

“Semua ini untuk orang ramai tahu dan kita boleh sebarkan aset ini dan yang paling penting ianya boleh dijadikan rakaman sejarah,” katanya.