JASIN - Seorang kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun ditemui mati selepas dipercayai terjatuh ke dalam lubang kumbahan najis dalam kawasan Sekolah Rendah Agama JAIM Parit Penghulu Benteng, Sungai Rambai, di sini, hari ini.

Difahamkan, kanak-kanak terbabit dipercayai terjatuh ke dalam salah satu daripada empat lubang najis kumbahan sedalam kira-kira 3.6 meter ketika bermain dengan beberapa rakannya pada waktu rehat kira-kira jam 4.45 petang.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Merlimau, Penolong Penguasa Bomba Masri Ibrahim berkata, seramai lapan termasuk satu pegawai  bergegas ke lokasi selepas menerima panggilan jam 4.53 petang dan sampai 18 minit kemudian.

“Sebaik sahaja sampai, kita dapati keempat-empat lubang kumbahan dihubungkan dalam satu tangki besar yang dipenuhi air najis sedalam kira-kira 12 kaki.

"Sebaik operasi menyedut air dilakukan, anggota bomba mula memasuki ke dalam tangki sebelum menemui mangsa tidak sampai seminit,” katanya di sini, hari ini.

Menurut Masri, mangsa bagaimanapun disahkan meninggal dunia oleh pembantu perubatan Klinik Kesihatan Merlimau dan dibawa ke Hospital Muar untuk dibedah siasat.

Sementara itu, seorang wanita yang enggan dikenali berkata, kejadian diketahui semasa seorang murid memberitahu guru besar yang berada di kantin bersama guru dan murid lain.

“Murid tu kata: 'Cikgu, ada budak masuk air’. Bila ditanya lanjut murid tu beritahu budak berkenaan masuk dalam lubang kumbahan di belakang sekolah sebelum semua bergegas ke situ.

"Lubang ini sebelum ini ditutup dengan fiber (gentian kaca) dan kawasan ini tidak berpagar,” katanya ketika ditemui, di sini.

Ketua Polis Jasin, Deputi Superintendan Sampornak Ismail ketika dihubungi mengesahkan kejadian dan berkata kes diklafikasikan sebagai mati mengejut.