IPF merupakan sejenis penyakit paru-paru kronik, progresif, melemahkan dan boleh membawa maut di samping mempunyai pilihan rawatan yang terhad dan dikenal pasti melalui kemunculan pembentukan parut pada tisu paru-paru secara progresif yang menyebabkan paru-paru kehilangan fungsinya.

Pembentukan tisu berparut dikenali sebagai fibrosis. Dalam jangka panjang, apabila tisu tersebut semakin menebal dan mengeras, ia akan mengakibatkan pembentukan tisu berparut.

Paru-paru akan hilang kebolehan untuk menerima dan memindahkan oksigen ke dalam aliran darah dan organ-organ penting. Ini menyebabkan organ-organ penting tidak memperoleh oksigen yang mencukupi.

Akibatnya, individu yang menghidap IPF akan mengalami kesesakan nafas, batuk kering dan sering kali mengalami kesukaran untuk menjalani aktiviti-aktiviti fizikal harian.

Rawatan awal

Pakar Perunding Kanan Respiratori, Datuk Dr Abdul Razak Abdul Muttalif berkata, masyarakat perlu mewujudkan kesedaran mengenai IPF di kalangan orang ramai dan pakar-pakar penjagaan kesihatan kerana diagnosis awal yang tepat adalah sangat penting untuk pesakit-pesakit IPF.

“Pada peringkat global, 50 peratus pesakit IPF telah menerima diagnosis yang salah. Diagnosis di Malaysia seringkali rendah dan diketahui lewat. Hal ini dikatakan demikian kerana pengetahuan penyakit tersebut adalah rendah dalam kalangan pesakit dan doctor.

Sesak nafas akan menghantui pesakit IPF.

“Diagnosis untuk IPF adalah amat sukar kerana simptom-simptomnya serupa dengan penyakit-penyakit respiratori lain seperti penyakit penghalang pulmonari kronik, asma atau kegagalan jantung kongestif,” jelasnya ketika memberi ucapan pada pelancaran kempen ‘Breathe for Life: Fight Lung Scarring’ sempena kempen Minggu IPF Sedunia baru-baru ini.

Ada pilihan

Felow Perubatan Respiratori di Institut Perubatan Respiratori Kuala Lumpur, Dr Syazatul Syakirin Sirol Aflah pula menyatakan terdapat beberapa pilihan untuk merawat IPF di mana para pesakit boleh mendapatkan rawatan farmakologi, rawatan sokongan oksigen, pengurusan batuk serta rehabilitasi pulmonari.

“Mereka perlu mendapatkan rawatan berdasarkan penyakit mereka dan boleh melambatkan perkembangan penyakit tersebut,” ujarnya.

Pengarah Eksekutif Rainbow Across Borders, Rajakanth turut menjelaskan biasanya, pesakit berasa tertekan dan cemas apabila mereka mendapati bahawa mereka menghidapi penyakit yang mengancam nyawa selepas diagnosis tersebut.

“Selain daripada memperoleh penjagaan perubatan, mereka juga memerlukan sokongan emosi demi membantu mereka menguruskan kehidupan dengan penyakit ini,’ katanya.

Mengenai Penyakit Ini

IPF merupakan sejenis penyakit paru-paru yang mengancam nyawa, di mana parut kekal pada paru-paru dan menyebabkan kesukaran untuk bernafas.

Dalam jangka masa panjang, parut ini akan merebak dan menjadi semakin tebal, menyebabkan pengurangan kebolehan paru-paru yang membekalkan oksigen kepada organ-organ utama tubuh secara beransur-ansur dan tidak dapat dipulihkan.

Perkembangan penyakit ini sentiasa berubah dan tidak dapat dijangka. Apabila parut mula muncul pada paru-paru, keadaan tersebut tidak dapat dipulihkan. Penyakit ini berlaku di seluruh dunia, dan boleh menjejaskan sesiapa sahaja tanpa mengira bangsa.

Di peringkat global, 14-43 daripada setiap 100,000 orang menghidap IPF dan ini membawa kepada sejumlah 3 juta orang pesakit di seluruh dunia.

Walaupun kebanyakan pesakitnya adalah golongan lelaki yang berusia lebih daripada 50 tahun, namun IPF juga boleh berlaku di kalangan mereka yang lebih muda.

Walaupun punca pembentukan parut pada paru-paru jarang dapat dikenal pasti, faktor-faktor risiko mungkin yang terlibat meliputi merokok, pendedahan kepada persekitaran, jangkitan viral kronik, refluks asid yang tidak normal serta sejarah ahli keluarga yang menghidap penyakit tersebut.

Petanda awal

Pada peringkat awal, IPF tidak menunjukkan sebarang simptom. Apabila penyakit ini berterusan, pesakit-pesakit IPF mungkin mengalami batuk kering, sesak nafas dan keletihan, demam selesema yang kerap dan jangkitan paru-paru, warna kulit bertukar kebiruan, juga dikenali sebagai sianosis, jari belantan, hilang berat badan dan kurang selera makan.

Selepas diagnosis, survival median kebiasaannya dalam jangka masa 2 hingga 3 tahun. Walaupun hanya dengan cara pemindahan paru-paru yang berupaya untuk memulihkan penyakit ini,terdapat pelbagai pilihan rawatan yang boleh membantu pesakit mengekalkan kualiti hidup tertentu dan melambatkan perkembangan penyakit ini.