*SYABAS kepada SPRM yang berazam untuk menangkap ‘ikan jerung’, seperti yang ditegaskan oleh Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) Datuk Shamshun Baharin.

Beliau menafikan dakwaan dan persepsi umum selama ini kononnya agensi anti suap itu menyasarkan dan berani memerangkap hanya ‘ikan bilis’.

Sejak dulu-dulu lagi orang selalu mendengar jeritan SPRM untuk menangkap jerung. Tetapi yang selalu kedengaran masuk jaring hanyalah anak seluang, lebih-lebih pun ikan puyu.

Perihal jaring, biasanya ikan besar yang akan terperangkap: ikan kecil boleh menyusup keluar. Tetapi dalam kes rasuah, yang tersangkut ialah anak seluang, bapak jerung terlepas.

Maka selalu sangat orang bertanya, jaring jenis apa yang digunakan SPRM?

*SETAKAT ini angka dan fakta yang diberikan, memang menunjukkan kesungguhan agensi bebas itu untuk memukat dan menjaring jerung.

Seperti yang diberitahu Shamshun, sepanjang enam bulan pertama tahun ini, pihaknya berjaya menahan 501 orang;  223 daripadanya adalah kakitangan awam.

Daripada bilangan kakitangan awam yang ditahan, 12 orang adalah pegawai-pegawai tinggi agensi kerajaan terutama membabitkan syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Ertinya, sepanjang enam bulan, dalam 501 yang dijaring SPRM, termasuk juga 12 ekor jerung @ purata dua ekor jerung setiap bulan.

Apakah jerung-jerung itu sudah disiang? Apakah perlu dipanggang? Atau, apakah patut dibuat gulai lemak tempoyak?

*SEPERTI yang dijelaskan sejak Januari – Jun tahun ini, 232 orang telah didakwa di mahkamah. Daripada jumlah tersebut, 113 orang telah disabitkan kesalahan.

Tidak pula diperincikan adakah bilangan yang didakwa dan disabitkan kesalahan itu termasuk 12 ekor jerung? Atau, apakah ikan bilis sahaja yang diheret ke muka pengadilan dan dihukum, sedangkan jerung relaks-relaks sahaja?

Sebagai contoh, apa kisahnya seekor jerung di Sabah yang menyimpan wang tunai RM juta-juta-juta dalam almari di rumahnya? Sudahkan dihukum setimpal, atau setakat digantung jawatan?

Menangkap jerung adalah satu hal, tetapi apa yang lebih penting umum mahu jerung-jerung pelahap, kemaruk dan ganas itu menerima hukuman setimpal.

Ketika memegang jawatan penting, jerung-jerung ini lupa diri, lupa daratan, lupa amanah, dan sanggup menibai RM berjuta-juta duit rakyat. Maka, sampai masanya mereka pula ditibai cukup-cukup.

*MENURUT Shamshun lagi, seperti yang disiarkan media, SPRM menjangkakan memecahkan rekod tertinggi dari segi jumlah tangkapan melebihi 1,000 orang sepanjang tahun ini.

Maka ramai berharap agensi itu juga memecah rekod dari segi tangkapan jerung. Umum ingin melihat pukat harimau SPRM tidak hanya menangkap seluang, haruan, jenahak, buntal dan lain-lain ikan biasa.

Almaklumlah, semua mengetahui dalam lautan rasuah negara ada banyak lagi bapak jerung, tok ki jerung. Ada juga bapak paus, Jaws, piranha, dan lain-lain ikan buas yang ‘ngap sana, ngap sini’.

Baik jerung kerajaan, jerung GLC, jerung korporat, pendek kata apa sahaja jerung, SPRM mesti berani dan tegas untuk menangkap ikan-ikan perosak itu. Jangan nanti orang tuduh SPRM pilih jerung...

*LAGI mengenai ikan – bukan jerung atau paus, tetapi kembung. Bukan yang masuk jaring atau pukat SPRM, tetapi yang ditangkap oleh nelayan di Kuala Kedah.

Seperti yang dilaporkan media, sehari dua ini harga ikan tersebut – di utara dipanggil ikan ‘temenung’ jatuh mendadak. Tiga bulan lalu, harga sekilogram antara RM22 dan RM25. Kini harganya hanya RM4 per kilo. Malah ada yang menjual pada harga hanya RM2.

Penurunan harga ini dikatakan disebabkan berlaku lambakan ikan kembung. Nelayan memperoleh tangkapan yang luar biasa banyak sehari dua ini, menawarkan harga terendah untuk mengelakkan busuk.

Ikan yang baru dinaikkan di pelantar ikan Seberang Kota menjadi rebutan pembeli. Sejak sekian lama, kembung adalah ‘ikan rakyat’ sebab harganya rendah dan termampu oleh rakyat biasa.

Tetapi kemudian harganya naik berbelas, malah berpuluh RM per kilo, menjadikannya kembung bukan lagi ikan rakyat tetapi ikan ‘elit’. Harap-harap harga RM4 sekarang akan kekal.

Apa pun di KL dan kebanyakan pasar seluruh negara, kembung masih ikan elit, pada harga antara RM15 – RM20 per kilo.

*AKHIR kalam, NameWee buat hal lagi. Artis sengkek kontroversi itu mencipta lagu bertajuk Geebai People yang menjadi sebutan ramai ketika ini.

Lagu tersebut mempunyai lirik dan sebutan lucah, telah dimuat naik ke laman sosial sejak 1 Julai lalu dan ditonton lebih 2.3 juta orang.

Ini bukan pertama kali budak Cina itu mengejek dan mempersenda menerusi lagu. Dulu dia perlekeh dan menghina negara melalui lagunya Negarakuku.

Ramai orang menganggap dia kurang ajar. Tetapi di tempat kita kurang ajar sudah diterima sebagai satu kreativiti. Maka orang macam NameWee akan terus berkreatif. Ada orang kisah?