PADA dasarnya kita adalah insan yang cintakan keamanan. Peace-loving humans. Sebab itulah kita tidak gemar berbeza pendapat, berhujah, apatah lagi berbalah dan bertengkar meskipun ia bertujuan menyatakan pandangan peribadi terhadap sesuatu perkara yang subjektif. Seboleh mungkin, kita cuba mengelak daripada menyatakan sesuatu yang bertentangan daripada apa yang diutarakan oleh orang lain.

Sikap menggunakan minda kritikal yang panas dan pedas hanya diaplikasikan di bilik-bilik kuliah, bilik-bilik mesyuarat dan dewan seminar. Sebaik sahaja keluar daripada suasana ilmiah itu, kita kembali dengan pemikiran simple, menurut kata dan pandangan orang, semata-mata kerana tidak mahu berfikir dalam mengeluarkan pendapat dan pendirian yang sebenarnya mencerminkan identiti dan wibawa seseorang itu.

Ini terjadi apabila kita bersembang. Kata orang, kita cuba bermanis mulut. Sambil menanti tren dan apabila orang di sebelah memberi komen mengenai jerebu, kita akan mengiakan. Malah, kita akan mengulas kata-katanya dengan konotasi yang seiring dengan komennya. Sementara berbaris untuk membayar harga makanan, kalau teman bercakap mengenai kesesakan jalan raya, kita pun menambah-nambah sokongan kata-katanya siap dengan beberapa contoh. Ujarlah apa sahaja dan kita akan memberi komen yang senada dan seirama.

Apakah ini bagus? Bagus juga. Tetapi bagus setakat menjaga perhubungan secara mengambil hati. Walhal jika kita mengutamakan suasana yang aman dan tenteram tetapi tidak mahu menzahirkan pandangan yang boleh memperbetulkan sesuatu tanggapan, kita menyumbang kepada pembinaan persepsi umum atau public perception. Sedangkan public perception itu tidak semestinya baik dan betul.

Apa akan terjadi apabila masing-masing cuba menyedapkan hati orang lain semata-mata untuk menjaga keharmonian? Walhal ini hanya akan menjadikan sesebuah masyarakat itu lemah dan lembam sebab kesemuanya sepakat untuk melihat sesuatu hal itu sebagai okey dan baik-baik sahaja.

Apabila kita malas mengeluarkan pendapat semata-mata kerana tidak mahu mengeruhkan suasana perhubungan, padahal pendapat kita itu ada kewajaran dan kebenarannya, kita sebenarnya membiarkan orang lain mempunyai pandangan yang salah. Membiarkan masyarakat mempunyai pandangan yang salah itu sama seperti menyetujui pandangan yang salah kerana kita sendiri berada di dalam masyarakat itu.

Benarlah, menyuarakan sesuatu pandangan yang berbeza mengenai sesuatu yang besar itu barangkali tidak akan mengubah apa-apa. Mungkin seperti anjing menyalak bukit. Tetapi, yang penting kita akan berasa puas hati kerana telah menyatakan sesuatu kebenaran. Orang tak tahu, tidak mengapa. Orang lain tidak setuju pun tidak mengapa.  Seperti juga bila kita berpakaian baharu… orang lain mungkin tak perasan kita mengenakan baju baharu pada hari itu. Tetapi yang penting kita berasa puas dan selesa dengan pakaian itu. Inilah syok sendiri yang positif!

Ubahlah pandangan dan pendirian masyarakat seandainya kita punyai pandangan yang jitu dan betul. Bagaimana pun, seandainya kita dah cuba menyatakan pandangan dengan mereka di sekeliling kita, terserahlah kepada keadaan sama ada masyarakat akan mengubah pandangan mahu pun sebaliknya.

Bagaimana pun, seandainya pandangan kita tidak diterima, maka teruslah dengan pandangan dan pendirian kita yang tersendiri itu. Dan, jangan lupa untuk bertindak berseorangan. Impak kepada perubahan itu tidak semestinya dilakukan oleh sekumpulan manusia. Seorang insan pun sudah boleh mengubah segala. Kitalah insan itu.

Jika kita rajin meneliti perangai manusia di kalangan kawan-kawan kita, misalnya dalam kumpulan WhatsApp, kita akan temui mereka yang kerap punyai pandangan dan pendirian yang berbeza daripada yang lain. Lazimnya mereka ini pada zahirnya tampak menyetujui segala apa yang dibicarakan. Malah tidak semestinya aktif mengeluarkan pandangan. Tetapi dalam diam, mereka berbuat sesuatu yang sebaliknya daripada pandangan kumpulan.

Orang bersembang, dia bersembang. Orang bermain, dia pun bermain. Tetapi orang lain tak lulus peperiksaan, dia lulus dengan cemerlang. Dia boleh bersetuju dengan kata-kata kita bahawa kehidupan pada hari ini semakin sukar kerana kenaikan harga barang, GST, 1MDB, rasuah dan apa sahaja.

Tetapi tatkala kita asyik berkata sama seperti orang lain, gerakannya menongkah arus pandangan kita. Kehidupannya semakin senang sedangkan kita masih ditakuk lama dengan masalah negara yang kita fikir ia masalah kita yang terpaksa kita pikul.

Orang tua kata, inilah manusia diam-diam ubi berisi.