PERUBAHAN cuaca panas melampau dan berpanjangan yang melanda negara pada ketika ini akibat daripada fenomena El-Nino pastinya begitu dirasai oleh kita semua. Malahan, dalam keadaan cuaca panas begini terdengar rungutan rakan-rakan tidak dapat tidur lena pada malam hari dek kepanasan kesan daripada bahang El-Nino, lebih-lebih lagi bagi mereka yang tidak mempunyai kelengkapan penghawa dingin di rumah.

Lebih membimbangkan apabila baru-baru ini akhbar melaporkan kesan langsung daripada fenomena El-Nino ini telah menyebabkan bacaan paras empangan turut merosot dan didapati enam empangan di seluruh negara berada pada tahap kritikal. Dalam situasi sekarang, sebarang kemungkinan boleh berlaku memandangkan tiada tanda-tanda yang menunjukkan fenomena El-Nino akan berakhir dalam jangka masa terdekat.

Persediaan rapi perlu diambil agar kesan El-Nino dapat dihadapi dan ditangani dengan sebaik mungkin terutamanya dalam menjamin bekalan air sentiasa mencukupi untuk kegunaan seharian, selain memastikan sektor pertanian dan perikanan tidak terjejas teruk. Kelangsungan bekalan air yang mencukupi sangat penting untuk diberi perhatian. Ini memandangkan air merupakan elemen terpenting dalam kehidupan seluruh makhluk di atas muka bumi. Sementelah, 70 peratus tubuh badan kita juga sebahagian besarnya adalah terdiri daripada air.

Di sini jelas memperlihatkan kepada kita tentang kepentingan air sebagaimana firman ALLAH SWT yang bermaksud: “Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi; dan (pada) pertukaran malam dan siang; dan (pada) kapal-kapal yang belayar di laut dengan membawa benda-benda yang bermanfaat kepada manusia; demikian juga (pada) air hujan yang ALLAH turunkan dari langit lalu ALLAH hidupkan dengan tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya, serta Ia biakkan padanya dari berbagai-bagai jenis binatang; demikian juga (pada) peredaran angin dan awan yang tunduk (kepada kuasa ALLAH) terapung-apung di antara langit dengan bumi; sesungguhnya (pada semuanya itu) ada tanda-tanda (yang membuktikan ke-Esaan ALLAH, kekuasaan-Nya, kebijaksanaan-Nya, dan keluasan rahmat-Nya) bagi kaum yang (mahu) menggunakan akal fikiran.” (Surah al-Baqarah, ayat 164).

Walaupun pada masa ini didapati bekalan air masih lagi terkawal, namun kita sebagai pengguna perlu mengambil langkah berjaga-jaga dalam menghadapi sebarang kemungkinan yakni sentiasa berjimat cermat dan berhemah dalam penggunaan sumber air. Misalnya, mengehadkan penggunaan air dengan membuat pembahagian secara bijak untuk kegunaan seharian seperti mandi, memasak dan membasuh, selain menyimpan bekalan air yang mencukupi di dalam tong sebagai persediaan awal sekiranya bekalan air terputus pada masa akan datang.

Selain itu, pastikan pengambilan air minuman seharian adalah mencukupi kerana kekurangan air di dalam badan manusia akibat musim panas dengan suhu yang mencecah 40 darjah Celsius juga amat bahaya dan boleh menyebabkan berlakunya perubahan kandungan garam galian dalam tubuh yang seterusnya boleh mengundang seseorang mengalami strok haba.

Dalam kita melakukan pelbagai langkah berjaga-jaga seperti meminum air yang mencukupi dan menggunakan air secara berhemah, ujian El-Nino ini juga sebenarnya merupakan peluang untuk kita bermuhasabah diri merenung kembali kekhilafan dan kealpaan kita dalam menunaikan tanggungjawab kita selaku khalifah ALLAH yang telah diamanahkan untuk memakmurkan bumi.

Sesungguhnya, kita perlu sedar bahawa kenaikan suhu dunia (pemanasan global) yang berlaku pada hari ini adalah berpunca daripada perbuatan manusia sendiri yang begitu rakus melakukan kerosakan demi kerosakan di atas muka bumi. Firman ALLAH SWT: “Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan-tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana ALLAH hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)” (Surah ar-Ruum, ayat 41).


* Penulis ialah Pegawai Penyelidik Kanan
Pusat Kajian Sains dan Alam Sekitar, IKIM