MALAYSIA #QuranHour bukan hanya happening. Ia sudah menjadi sebuah fenomena. Ia bermula sebagai riak yang kecil. Tetapi kini, ia menjadi sebuah gelombang yang besar. Semakin lama, kempen Quran Hour ini menjadi sebuah gerakan yang menarik sekian banyak khalayak untuk menyertainya.

Isnin lalu, tanggal 24 Ramadan atau 19 Jun, kalangan pelajar sekolah harian, sekolah tahfiz, institusi pengajian tinggi, penjawat awam, kakitangan swasta, badan berkanun, pasukan beruniform, NGO dan ramai juga individu telah meluangkan masa untuk bersama al-Quran untuk satu jam. Kempen Malaysia #QuranHour bagi tahun 2017 ini dilaksanakan di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya.

Lebih 5,000 insan-insan telah hadir untuk menyumbangkan masa dan tenaga mereka untuk menyemarakkan kempen Malaysia #QuranHour di situ. Ini tidak termasuk ratusan ribu lagi insan-insan lain yang berhimpun di masjid, surau, madrasah, pejabat, dewan kuliah dan di mana sahaja ruang yang ada untuk sama-sama menyemarakkan suara dari al-Quranul Karim.

Tidak lama lagi, 9 Zulhijah yang kebetulannya jatuh pada 31 Ogos, satu lagi gerakan menyemarakkan World #QuranHour pula akan berlangsung. Pada kali ini, jutaan umat manusia dari seluruh dunia pula akan melontarkan getaran zikrullah ke angkasaraya. Pada tahun lalu, lebih 10 juta umat manusia telah menyumbangkan masa dan tenaga untuk kempen ini. Mudah-mudahan pada tahun ini World #QuranHour akan mendapat sambutan yang berlipat kali ganda.

Namun, sebenarnya kempen berskala besar bertaraf dunia ini bukan matlamat akhir. Meskipun jika diizinkan ALLAH SWT, kempen ini menarik umat manusia melebihi 100 juta pun, itu bukan matlamatnya. Yang menjadi tujuan akhir ialah untuk memahat dan memateri al-Quran di hati setiap insan dengan kempen My #QuranHour.

Unik. Mengapa kita perlukan sebuah gerakan raksasa seantero dunia, penuh dengan gerak gempita guruh melangit hanya untuk menembusi kalbu kita yang begitu kecil? Jawabnya, kerana hati kita semuanya telah kabur dan kelabu dari sinaran nur al-Quran. Kita bukannya tak tahu al-Quran itu mukjizat. Kita bukannya tidak mengerti bahawa al-Quran itu sebuah manual bukan sahaja sebagai peta untuk kemahiran hidup, malah kemahiran mati!

Tetapi, kita terlupa. Ataupun kita tidak diberitahu mengenai kehebatan al-Quran. Al-Quran diperkenalkan hanya sebagai sebuah kitab untuk mengaji. Kalau tak pandai baca, kita kena sebat guru mengaji. Tapi, bila kita habis membaca seluruh al-Quran, kita buat majlis khatam al-Quran. Selepas khatam, kita anggap al-Quran sudah tersemat di dalam dada.

Bila kita ingin tambah kehebatan sebagai seorang pembaca al-Quran, bukan sebagai pengamal al-Quran, kita baca lagi dan khatam lagi. Justeru, kita dikira hebat jika kita sudah dapat khatam al-Quran berkali-kali. Di bulan Ramadan kita berebut-rebut untuk khatam al-Quran. Bila dapat khatam, kita berasa diri sudah bagus kerana menghidupkan al-Quran di bulan yang mulia.

Tetapi lebih bagus jika bacaan al-Quran itu diteruskan pada 11 bulan berikutnya hingga Ramadan datang kembali. Bukankah puasa sebulan itu hanyalah latihan untuk 11 bulan berikutnya? Tabiat rapat dengan al-Quran perlu diteruskan. Tidak boleh tertinggal al-Quran lagi.

Apatah lagi, perisian al-Quran sudah boleh dimasukkan ke dalam telefon pintar. Maka kita lebih pintar dari telefon pintar jika kita gunakan sebanyak mungkin masa kita untuk bersama al-Quran.

Al-Quran harus dijadikan sahabat. Jika al-Quran menjadi sahabat, ia akan menemani kita di alam kubur kelak. Jika kita tinggalkan ia, ia akan menjauhkan diri dari kita. Bila itu berlaku, maka jadilah kita pada hari ini yang lebih banyak membuat pertimbangan, keputusan dan tindakan berdasarkan naluri yang bertunjangkan nafsu. Semakin kita tidak menjadikan ia rujukan, kita akan semakin sesat.

Sesat di dunia memang suatu masalah besar kerana kita tak boleh tanya kepada sesiapa kerana barangkali orang yang kita tanya itu pun sesat di dunia seperti kita. Yang membuatkan kita nampak jalan keluar ialah dengan merujuk kepada al-Quran yang juga skrip untung nasib manusia.

Tundukkan pandangan, tawadukkan perasaan dan ketepikan rasa malu. Kita lemah. Dan, kita perlukan al-Quran. Jika kita berasa tak kuat semangat untuk kembali, berdoalah agar kita diberikan kekuatan. Mungkin juga keriuhan World #QuranHour boleh memahat lubang telinga kita supaya dapat mendengar suara panggilan daripada seorang sahabat lama ~ al-Quran kitabullah.